Schrijvers School Samenleving
door Remco Scheenjes
De stichting Schrijvers School Samenleving (sss) bemiddelt al meer dan twintig jaar tussen schrijvers en organisatoren van literaire activiteiten. Deze activiteiten worden veelal gedeeltelijk door sss gesubsidieerd.
In de beginjaren van de stichting - toen sss nog sos (Schrijvers op School) heette - ging het om lezingen van schrijvers op scholen voor het middelbaar onderwijs. Vanaf de jaren zeventig bemiddelt sss ook voor lezingen in openbare bibliotheken, boekhandels, gevangenissen en andere instellingen. Rond 1976 besloot sss zich tevens te gaan richten op het basisonderwijs.
De uitbreiding van het aantal doelgroepen ging gepaard met wijzigingen van de doelstelling. In eerste instantie ging het erom de kloof tussen kunstenaars en scholieren te verkleinen en de inkomenspositie van schrijvers te verbeteren, halverwege de jaren zeventig kwam de nadruk te liggen op de sociale functie van de schrijversbezoeken. Schrijvers zouden een rol kunnen spelen bij maatschappelijke veranderingen.
In de jaren tachtig stelde sss de bevordering van de leescultuur - onder meer door het organiseren en subsidiëren van lezingen en andere activiteiten waarbij schrijvers betrokken zijn - en de waardering van het eigen boekenbezit voorop. Uit reacties van organisatoren was namelijk gebleken dat lezingen van schrijvers en bezoeken aan schoolklassen het lezen, kopen en de uitleen van boeken kunnen stimuleren, vooral wanneer die activiteiten goed zijn voorbereid.
sss wijst instellingen die een schrijver uit willen nodigen op het belang van een goede organisatie. De stichting is in toenemende mate een adviserende instantie geworden op het terrein van de leesbevordering. Eind jaren tachtig verschenen enkele onderzoeksrapporten die een verontrustend beeld gaven van ontwikkelingen in het leesgedrag in Nederland. Deze rapporten zijn voor sss reden geweest haar doelstelling nogmaals bij te stellen. In de nieuwe doelstelling staat het behoud van de leesen schriftcultuur als de basistechniek van communicatie centraal. sss beschouwt leesvaardigheid als voorwaarde voor het kritisch gebruik van alle andere communicatietechnieken. Bovendien vormt de lees- en schriftcultuur volgens sss een op zichzelf staande culturele waarde.