De bende van Gnossos) beleeft de rijke freule Robine, die - anders dan andere kinderen van haar leeftijd - een butler en een kok heeft, avonturen met het jongetje Raffi, dat van eenvoudige komaf is; in Zsa Zsa (2008) kan een meisje met dieren praten; en de Superjuffie!-boeken gaan over een vliegende juf die dieren in nood kan horen.
Ouders zijn de grote afwezigen in Schotvelds boeken, waardoor de kinderen om wie het draait meer vrijheid hebben. De verhalen spelen zich af op school, in kindertehuizen of op straat. De ouders hebben vaak geen tijd of geen zin om naar hun kroost om te kijken. In de Robbie en Raffi-serie is het de butler die Robine opvoedt; in Hotel Kindervreugd brengen de ouders hun zoon Dup weg omdat ze zonder gezeur op zakenreis willen, en in Villa Fien wil de moeder rustig kunnen poetsen en dient Fien te vertrekken. Soms hebben ouders geen aandacht voor het kind vanwege een scheiding (De flat van Fatima). In Oma ontsnapt! (2012) neemt Tibbels oma de opvoeding van haar kleindochter op zich, in Zsa Zsa heeft het meisje Zsa Zsa een pleegvader, maar geen (pleeg) moeder. Er is in de verhalen altijd minstens één ouder afwezig.
Daar komt bij dat de volwassene vaak wordt voorgesteld als een akelig persoon, die het kind belemmert of wil belemmeren in zijn handelen. Robine mag van haar ouders niets doen wat ‘normale’ kinderen wel doen, zoals op straat ronddwalen, zelf kleren kopen of met de tram reizen; met als gevolg dat ze in Zwerfkind van adel (2010) wegloopt van huis. In Hotel Kindervreugd is juffrouw Prunella een gemeen mens die kinderen het leven zuur maakt en straf uitdeelt. En in Villa Fien is de inspecteur die het opvanghuis waarin Kaatje verblijft komt controleren, een man die slechts over de regels zeurt en geen oog heeft voor de behoeften van kinderen.
Tegenover deze nare mensen staat vaak een aardige, behulpzame volwassene die met de kinderen meedenkt, zoals kokkin Isabella in Hotel Kindervreugd, die de kinderen helpt juffrouw Prunella terug te pakken. Of Superjuffie in de gelijknamige serie, die door haar magische krachten dicht bij de fantasiewereld van kinderen staat. En Butler in de boeken over Robbie en Raffi; die besteedt wél aandacht aan Robine. De sympathie ligt in Schotvelds verhalen duidelijk bij het kind. Ze schrijft met een kinderblik: het kind staat centraal, vanuit het kind wordt de wereld gezien.
Daarmee hangt een derde kenmerkend element van Schotvelds werk samen: haar verhalen zijn allesbehalve moralistisch. Een kind mag vijftig euro stelen van haar moeder, als dat nodig is om haar oma te vinden en weer thuis te krijgen (Oma ontsnapt!). Een kind mag met een jas de winkel uitlopen zonder te betalen,