Plaatselijke en regionale diensten
Blijkens een onderzoek uit 1982 maakte in 1980 17% van de kleuterscholen, 56% van het gewoon lager onderwijs en 20% van het voortgezet onderwijs gebruik van een schoolbibliotheekdienst.
Deze contacten met de scholen kregen vanuit de plaatselijke of regionale diensten gestalte. Het gegeven dat deze schoolmediatheekdiensten vaak naar aanleiding van het verzoek van scholen en dus incidenteel ontstonden, heeft tot gevolg gehad dat er tot op heden weinig eenheid in de dienstverlening is. Daar komt bij dat de bezuinigingen, sinds 1984 door het ministerie aan de bibliotheken opgelegd, soms hebben geleid tot beëindiging of beperking van de dienstverlening, of tot het samenvoegen van een schoolmediatheekdienst met een andere dienst van de openbare bibliotheek. De regionalisering, die enerzijds een betere dienstverlening beoogt, anderzijds vaak om financiële redenen noodzakelijk kan zijn, is nog in een beginstadium. Dit alles betekent dat er geen duidelijk, eenduidig beeld gegeven kan worden van de diensten die een school van de openbare bibliotheek kan verwachten.
Schoolbibliotheekdiensten kunnen een zelfstandige dienst vormen of samensmelten met de jeugdbibliotheekdienst, de afdeling volwassenen-educatie of de dienst mediapromotie. De kosten voor de dienstverlening verschillen van plaats tot plaats, van geheel gratis tot f 150, - per school per jaar.
De dienstverlening kan verschillende onderdelen inhouden. Iedere schoolbibliotheekdienst adviseert omtrent selectie, beheer, ontsluiting en sanering van boeken en andere materialen; omtrent budgettering en inrichting van een schoolbibliotheek. Vaak gaat daarmee gepaard het sti-