vriendschap kennen: ‘Men ziet slechts met het hart. Het wezenlijke is onzichtbaar voor het oog. Je bent verantwoordelijk voor wat je hebt getemd.’ De kleine prins weet nu dat hij moet terugkeren naar zijn planeet. Hij is verantwoordelijk voor zijn roos.
Het contact tussen de piloot en de kleine prins is heel teder. Het is geen contact tussen een volwassene en een kind, maar tussen twee gelijkgestemde zielen. In de kleine prins herkent de piloot zijn jeugd, die voorbij is. Hij wil het kind in zichzelf bewaren, maar beseft ook, dat hij het leven van een volwassene zal moeten leiden.
Dit nostalgisch sprookje, fraai geïllustreerd door de auteur, is als kinderboek gepubliceerd. Op de vraag of het wel een kinderboek is, is nooit een bevredigend antwoord gegeven. Het boek neemt een vaste plaats in op boekenlijsten van middelbare scholieren. Reacties van kinderen zijn naar mijn weten nooit vastgelegd. Ieme van der Poel (Vrij Nederland, 20-11-1983) spreekt in zijn artikel zijn twijfels uit over de geschiktheid van het boek voor kinderen: ‘Le petit prince is, ondanks de tekeningetjes, veel meer een boek voor oudere mensen, dan voor pubers. Het is te subtiel, te weemoedig ook, om in een warm en rommelig klaslokaal te lezen.’
Deze twijfels doen geen afbreuk aan de literaire waarde die men over het algemeen aan het verhaal toekent. Ook is zeker, dat van het werk van De Saint-Exupéry, het vooral Le petit prince is, dat over de hele wereld de meeste aandacht heeft gekregen en dat gelezen en herlezen wordt door jong en oud.
Het verhaal is verfilmd, voor theater herschreven en op een grammafoonplaat vastgelegd.