Illustratie van Brian Robb uit De avonturen van Ergens en Anders
in het verhaal. In het eerste deel,
De avonturen van Ergens en Anders, maken we kennis met de twee tot leven gekomen speelgoedfiguren. Het beertje Ergens (weet altijd wel ‘ergens’ raad) is na een verhuizing achtergelaten in een kast. Hij vindt in een andere kast het clowntje Anders (is heel ‘anders’ dan anderen), ondersteboven aan één voet in een kast hangend. De twee speelgoedfiguren raken bevriend en gaan wonen in het naburige Fenton-huis in Londen, een bezit van de National Trust. Dit is een instelling die in Engeland oude huizen, kastelen en parken beheert. Het Fenton-huis staat vol oude muziekinstrumenten, vooral clavecimbels, en er hangen kostbare schilderijen. In dit huis wonen Molly Vergiet, de vergeetachtige huishoudster, die uit Wales komt, en haar vader, de tuinman Halleluja Jansen. Zij zorgen voor Ergens en Anders en samen beleven ze talrijke avonturen. In dit eerste deel valt al direct de typische Engelse humor op en de verwijzingen naar Londense situaties. Voor Nederlandse kinderen kan het moeilijk zijn de sfeer van het verhaal te pakken te krijgen.
De twee speelgoedfiguren gedragen zich en spreken als mensen, maar na een ongelukje puilt het zaagsel uit een afgerukte arm naar buiten en moet naald en draad hulp bieden.
In de volgende delen zijn Ergens en Anders om de beurt de hoofdpersoon van het verhaal. Ze beleven hun eigen avonturen op weg naar de volwassenheid. Zo vraagt Ergens zich in Ergens en de Grote Beer af wat voor soort beer hij is en waar hij vandaan komt. Hij reist naar Wales en vindt de Grote Beer. Ontroerend is het als de Grote Beer Ergens de sterrenhemel laat zien, met het sterrenbeeld Ursus Minor (Kleine Beer). Het clowntje Anders wordt in Anders en de Bijeenkomst van de clowns uitgeroepen tot koning van de clowns, hoewel hij beslist geen uitblinker is en vele domme dingen doet, maar hij wordt beloond voor zijn doorzettingsvermogen.
Ergens en Anders moeten voortdurend vechten tegen kwade krachten die op macht en rijkdom uit zijn. Op originele wijze lukt dit ze keer op