verschillende interviews zei hij dat hij geen tijd had om te lezen, omdat hij te druk met schrijven was.
De Roos wilde boeken schrijven ‘die de jeugd met plezier zou kunnen lezen, avonturen met humor’. ‘Geen revolvers, geen moord en doodslag, dat kan alleen maar funest werken. Binnen de perken van het welgevoeglijke blijven, maar toch voor voldoende spanning en humor zorgen’, was zijn credo (Trouw, 3-9-1991). De sociale band tussen mensen in een dorp was ook iets wat hij wilde benadrukken.
Tot het vijftigste deel (De Kameleon in het goud) verandert er weinig in het dorp van Hielke en Sietse Klinkhamer. Weliswaar haalt de blonde tweeling steeds minder kattekwaad uit en wordt steeds vaker hun hulp ingeroepen bij de vreemdste voorvallen, toch blijft vader de baas, en smeert moeder de boterhammen voor de jongens, of wast mopperend hun overalls die alweer vies zijn.
Maar vanaf deel vijftig sluipt de moderne tijd de Kameleon meer en meer binnen. Agressie en seksualiteit blijven taboe, maar vreemdelingen zijn niet langer meteen boeven omdat ze uit de grote stad afkomstig zijn. Er rijden meer auto's in het dorp rond, Gerben gaat trouwen en wordt een moderne boer.
In het zestigste deel uit 1991 (De Kameleon maakt het helemaal), dat voor een belangrijk gedeelte met hulp van de huidige directeur van Uitgeverij Kluitman Alkmaar, drs. Piero Stanco geschreven is, gaat het traditionele wereldbeeld op de helling. De gevestigde rolpatronen worden doorbroken. Moeder Klinkhamer zoekt een deeltijdbaan. De jongens moeten zelf hun boterhammen smeren. Meisjes spelen een actievere rol in de serie dan voorheen.
De uitgeverij is ook begonnen met het aan de moderne tijd aanpassen van de oudere delen van de reeks. Ale boeken zullen worden herschreven, waarbij duidelijk gedateerde passages gemoderniseerd worden. Veldwachter Zwart is politieagent Zwart geworden. Vader en moeder Klinkhamer spreken elkaar met de (nieuw bedachte) voornaam aan: Evert en Jeltje. Het naamloze dorp (gemodelleerd naar Grouw aan het Pikmeer) heeft een naam gekregen: Lenten. Die aanpassingen zijn met instemming van De Roos in gang gezet. De uitgever is met De Roos overeengekomen dat de serie na diens overlijden onder zijn naam mag worden voortgezet. Het eerste boek na zijn overlijden (De Kameleon slaat alarm, 1992) staat op naam van P. de Roos, pseudoniem van P. Stanco.
De serie wordt niet alleen herschreven, maar ook hertekend. Het eerste deel werd geïllustreerd door Pol Dom, maar al snel nam Gerard van Straaten zijn werk over. Hij heeft De Kameleon en de tweeling met pet,