aan een einde maken. Ook op het eerste gezicht gewone mensen maken in haar verhalen allerlei fantastische dingen mee, zoals mevrouw Triktrak in Mevrouw Triktrak in de wolken (1996) die van verliefdheid opstijgt als een ballon.
Het prentenboek Kusje! (2002) speelt in de dierenwereld die - zoals vaak in prentenboeken voor jonge kinderen - een afspiegeling vormt van de mensenwereld. Vader Wasbeer brengt zijn dochtertje Lisa naar bed. Als zij een kus vraagt, biedt hij haar onder meer een heksenkus en een eskimokus aan. Maar de enige kus die Lisa wil, is een nachtkus.
Niet alle boeken van Nanda Roep zijn gesitueerd in een fantastische wereld. Met name haar boeken voor jongeren vanaf twaalf jaar hebben een realistisch, in het geval van Dag Dirk (2000) zelfs autobiografisch karakter. Dag Dirk, een boekje voor jongeren met leesproblemen, is het portret van haar oom, de tekenaar Dirk Wiarda. In korte hoofdstukken en met eenvoudige woorden schetst zij het leven en haar gevoelens bij het overlijden van Wiarda, die onder meer tekende voor Vrij Nederland.
Hoewel Tanja's song (2001) en Tanja is verliefd (2001) zich afspelen in het niet-bestaande stadje Zuideroog, zijn de erin beschreven gebeurtenissen levensecht. Beide boeken verschenen in de Vlinderreeks. Deze serie over een aantal brugklassers op het Rhijnvis Feith College in Zuideroog is opvallend omdat ze geschreven is door vier verschillende auteurs. Daan Remmerts de Vries, Lydia Rood, Hans Kuyper en Nanda Roep schreven elk over een eigen hoofdpersoon, maar gebruikten de personages van de andere auteurs als bijfiguren. Door het wisselende perspectief geeft elk boek een eigen kijk op het leven in het stadje, en de kennismaking met de brugklas. De opzet van de reeks maakt het mogelijk om zowel het innerlijk van een aantal jongeren te beschrijven als ook de indruk die zij op de buitenwereld maken.
Nanda Roep nam Tanja voor haar rekening. In Tanja's song is zij enigszins een buitenstaander, omdat ze als enige van de brugklassers uit een heel ander, volkser, milieu komt. Ze voelt zich daardoor erg onzeker. Toch ziet haar klasgenote Marike haar in eerste instantie vooral als een meisje dat erop uit is jongens te versieren. Tanja heeft een sterk karakter. Ze worstelt met de verschillen tussen het thuismilieu en het schoolklimaat en laat zien dat je de plaats die je op grond van je afkomst krijgt toebedeeld, niet hoeft te accepteren, en dat je zelf veel aan bestaande situaties kunt veranderen.
Ook De serieknokker (2000), een detective voor kinderen, heeft een realistische setting. Via Jasper die met zijn zus Sabine bij oom Mark in New York logeert, krijgt de lezer allerlei informatie over de structuur van de stad en de belangrijkste wijken en gebouwen. Toch is het boek minder levensecht dan de verhalen over Tanja. Jasper en Sabine zijn voor het eerst van hun