vrienden in Nederland. Het idee om een aantal van deze brieven in een kinderboek te bundelen kwam van een kennis van de schrijfster. Pas daarna werkte Van Reek de tekeningen in het net uit en vertaalde zij de oorspronkelijk in het Engels geschreven tekst in het Nederlands. Uiteindelijk werd een selectie van zeventien van de in totaal vierendertig verhaaltjes in De avonturen van Lena lena gebundeld.
Hoofdpersoon in het boek, dat zowel een stripboek als een prentenboek genoemd kan worden, is Lena lena, een wat Lange Lijs-achtig meisje dat allerlei kleine experimenten uitvoert. Ze verhuist regenwormen, drinkt regenthee en leert van een haas hoe ze hazeliedjes op haar fluit kan spelen. Het zoeken en experimenteren van Lena lena staat centraal. Van afgeronde verhaaltjes is nauwelijks sprake.
Zowel de tekst als de tekeningen zijn summier. De tekst bestaat steeds uit vijf handgeschreven regels op de rechterpagina. De illustraties bestaan uit series van acht of zestien tekeningen op de linkerpagina, die - als in een stripboek - een aantal opeenvolgende scènes weergeven. Op de tekstpagina staat steeds één tekening die een detail uit het verhaal weergeeft. Tekst en illustraties zijn nauw met elkaar verweven. Zonder de illustraties is het verhaal nauwelijks te volgen, en omgekeerd.
‘Om de ziel van Lena lena bloot te leggen’ koos Harriët van Reek voor een primitieve tekenstijl waarin ieder overbodig detail is weggelaten. De tekeningen, gemaakt met inkt en kleurpotlood, doen dan ook bedrieglijk kinderlijk aan. In de meeste illustraties ontbreekt het perspectief en de tekeningen hebben een schematische opzet.
Ook in haar kleurgebruik is Van Reek summier. Op de meeste pagina's komen niet meer dan twee of drie kleuren voor. Het zijn doorgaans zachte tinten, die Harriët van Reek zelf als ‘aardkleuren’ omschrijft.
Veel verder uitgewerkt is Het bergje spek, bestemd voor lezers vanaf acht jaar. Hoofdpersoon is Carla die bevriend raakt met de reus Perini, de zoon van een vuurtoren. Hij vertelt haar elke ochtend een verhaal. Het zijn verhalen vol onverwachte, associatieve wendingen waarin de meest absurde dingen vanzelfsprekend blijken te kunnen zijn.
Een goed voorbeeld is het verhaal over de worstenkoning, die - als zijn worstenvoorraad is uitgeput - met twee kiepwagens naar de maan vertrekt om nieuwe worsten te halen. Als daar geen worsten blijken te zijn, keert hij terug naar de aarde waar hij dan maar worstelaar wordt. Een ander verhaal gaat over een lucifermannetje wiens enige boek wegwaait. Het boek wordt opgegeten door een waterslang, die het met enige moeite