Haar indianenverhalen zijn hierdoor meer dan verhalen. Zij verwerkt veel feiten en weet hierbij een redelijk evenwicht te bewaren tussen feit en fictie. Zij is er zich namelijk van bewust, dat de meeste kinderen niet in de eerste plaats indianenverhalen lezen om de feiten over leefgewoontes en gebruiken van indianen. Volgens haar is de indiaan ook voor kinderen het symbool voor het niet-geciviliseerde leven, het verlangen naar het leven in de natuur. Zij gaat hierom bewust de ‘indianenromantiek’ niet geheel uit de weg.
De tegenstelling tussen het geciviliseerde leven van de blanken en het natuurlijke leven van de indianen speelt bijvoorbeeld in De vlucht van Nataiyu een heel belangrijke rol. De hoofdpersoon, een jonge Blackfoot Indiaan, moet in een internaat door een goedwillende onderwijzeres worden ‘opgevoed’. Zijn haar wordt kort geknipt, hij moet kleren van de blanken dragen, hij krijgt ander schoeisel en wat voor hem het ergste is: hij krijgt een andere naam. Veel van zijn stamgenoten verkommeren in het internaat.
Käthe Recheis schenkt in haar indianenboeken veel aandacht aan de natuur. Deze is vaak ongerept, paradijselijk zelfs. Zij laat uitkomen dat indianen veel meer eerbied voor de natuur hebben dan de blanken, ook al jagen indianen op dieren. Dit blijkt bijvoorbeeld in Pelsjager aan het Bevermeer en in De kleine Bever.
Zij heeft ook een aantal boeken geschreven die niet over indianen handelen, bijvoorbeeld Het begon op 13 juli, waarin zij aandacht schenkt aan de strijd van de IRA tegen de Engelsen. In Ga naar huis en vergeet alles heeft zij haar ervaringen verwerkt als hulpverpleegster in een kamp voor Joden die de concentratiekampen hadden overleefd.
In de meeste van haar boeken is het volwassen-worden van haar hoofdpersonen het thema. Kit, hoofdpersoon uit Pelsjager aan het Bevermeer, moet, wanneer zijn vader een ongeluk heeft gehad, voor de wintervoorraden zorgen. Uit de strijd om het bestaan komt hij als man tevoorschijn. Noreen uit Het begon op 13 juli, raakt verzeild in het verzet van de IRA. Zij leert keuzen te maken in het leven, verantwoordelijkheid te dragen. En Marty uit het boek Marty's zomer in Ierland wordt zich er van bewust dat zij te lang in haar veilige kinderwereldje heeft geleefd, waardoor zij niet zag hoe slecht de verhouding tussen haar ouders geworden was.