Andere auteurs uit de beginjaren waren A.J. Hoogenbirk, P.J. Kloppers en Betsy (pseudoniem van B. de Heer).
Het Réveil had een grote invloed op de eerste protestants-christelijke jeugdboeken. De belangrijkste thema's - de zondige aard van de mens, bekering, aan de bijbel ontleende deugden - vonden hun oorsprong in de geloofsopvattingen van Het Réveil. In de verhalen over het voorbeeldige kind dat een volwassene in de leer onderricht, leefde de sfeer van de 17e-eeuwse exempelen voort. Daarnaast kregen de lezers in inleidingen en nawoordjes aanwijzingen voor de manier waarop zij dienden te leven. De auteurs leken zich nauwelijks aan het kind aan te passen; de stijl was bijzonder hoogdravend en de verhalen waren gelardeerd met lange bijbelteksten.
Het ontoegankelijke taalgebruik van de meeste auteurs werd ook in recensies, die in allerlei protestants-christelijke blaadjes verschenen, gesignaleerd. De belangrijkste kritieken kwamen van een commissie die onder de naam Jachin (Jachin: Hebreeuws voor Hij stelt vast) bundels recensies uitgaf. De commissie Jachin, gevormd door onderwijzers en dominees, begon in 1885 met haar werk. Naast recensies schreven de commissieleden ook beschouwingen over jeugdliteratuur. De commissie stimuleerde velen tot schrijven. Ook trachtte de commissie de auteurs te bewegen tot een meer kindgerichte aanpak, zowel qua stijl als onderwerpskeuze. Het uitgangspunt moest echter altijd Gods woord zijn. Van daaruit, zo schreef commissievoorzitter J.A. Tazelaar in een van Jachins' bundels, zouden de auteurs kunnen schrijven over de zegen van het christelijk familieleven, over vaderlijk gezag, moederlijke godsvrucht en kinderlijke gehoorzaamheid, over karakterdeugden en andere, aan de bijbel ontleende zaken.
Hoewel de stijl in veel kinderboeken na 1880 vereenvoudigde, waren er maar weinig auteurs die dergelijke thema's in een kindgericht geschreven boek konden verwerken. Doordat de schrijvers een belangrijke rol aan het geloof toekenden, werd in de meeste boeken het verhaal naar de achtergrond verdrongen.