boeven te ontmaskeren die het op eieren van zeldzame vogels heeft voorzien.
De hoofdpersonen in haar boeken zijn jongens van ongeveer twaalf, dertien jaar. Deze jongens groeien over het algemeen niet op in welvarende gezinnen. Vaak is er ook sprake van onvolledige gezinnen. Frankie uit het gelijknamige boek woont met zijn broer - Mike, maar Frankie noemt hem Smeerlap - bij zijn vader, die hard moet werken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De vader van Henry is bij een vriendin gaan wonen. Zijn moeder heeft een simpel baantje. De vader van Garnaal is gestorven en zijn moeder heeft haar oude beroep weer opgenomen: zij heeft een patatzaak. En Stan ten slotte groeit op in een pleeggezin waar hij het vreselijk vindt. Hij loopt weg om een nieuw huis te vinden bij zijn oudere broer die in Ierland woont.
De armoede maakt dat de hoofdpersonen in de boeken veelal op zoek zijn naar manieren om aan geld te komen. Henry vindt een originele oplossing: hij verzamelt doodgereden egels die hij aan een bioloog wil verkopen. Omdat de eigen koelkast het elk moment kan begeven, sluit hij een deal met de rijke buurjongen Patrick Snell. De egels kunnen worden bewaard in de koelkast van de familie Snell. Frankie heeft een krantenwijk genomen. Hij wil geld verdienen om een eigen kamertje te kunnen inrichten. Hij moet namelijk zijn kamer delen met Smeerlap.
De hoofdpersonen in de boeken van Pilling zijn zeker geen machoachtige types, noch wat hun uiterlijk noch wat hun gedrag betreft. Over Garnaal schrijft zij bijvoorbeeld: ‘Hij was klein, bleek en zenuwachtig. Hij liep nooit midden in de gang, maar sloop langs de kant, bang om een schop te krijgen.’ En over Robert, de hoofdpersoon uit Het teken van de leeuw geeft zij de volgende informatie: ‘Robert was dertien, een magere slungel met schoenmaat 46, een grote neus en een wilde bos haar.’
Ann Pilling laat haar hoofdpersonen niet bij de pakken neerzitten. Ze laat zien dat ook voor jongens die in niet zulke beste omstandigheden moeten opgroeien, betere tijden kunnen aanbreken. Op grond van deze ‘boodschap’ noemt een aantal critici haar boeken niet vrij van moralisme.