naar een uitgever. In 1948 verscheen haar debuut Sabre, the Horse from the Sea, onder haar meisjesnaam Kathleen Herald.
Een echte doorbraak beleefde ze pas in 1962 met Windfall (Schoener in de mist). Het is een historische jeugdroman over de zestienjarige vissersjongen Matt Pullen. Na de dood van zijn vader moet hij diens taak om te vissen en geld te verdienen overnemen. Hij wordt keer op keer gedwarsboomd door de bandiet Beckett. Het is een spannend boek waarin de schrijfster met kennis van zaken vertelt over de strijd tegen armoede en de kracht van het water.
Peytons eerste boeken zijn goed geschreven en spannend, maar ontstijgen nauwelijks het gangbare avonturengenre. Critici wijzen erop dat ze regelmatig vervalt in clichés en zwartwittekening. Zo is Beckett uit Schoener in de mist een stereotiepe schurk.
Met haar Flambards-trilogie (Flambards, The Edge of the Cloud en Flambards in Summer) slaat de schrijfster een nieuwe richting in. Naast een spannende plot krijgt nu ook de psychologische karaktertekening van de hoofdpersonen ruim aandacht. De actie komt steeds meer van binnenuit, vanuit de karakters. De - overigens niet in het Nederlands vertaalde - trilogie gaat over het wel en wee van een rijke familie in Essex, voor en tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Peyton schildert de generatiestrijd tussen vader en zoon, de liefde tussen zoon Will en het weesmeisje Christina, en hoe Christina er na de dood van Will als piloot in de oorlog, bovenop komt. De trilogie, ook bij volwassenen populair, is in Engeland verfilmd als tv-serie.
In haar volgende boeken weet Peyton spannende avonturen (moord, ontvoering en spionage) te combineren met psychologische diepgang. Een voorbeeld zijn de twee boeken over Jonathan, Jonathan, laat je niet kisten en Jonathan, wat zag je in die zomernacht. In het eerste deel wordt Jonathan Meredith, kind van rijke ouders, ontvoerd. Eenmaal weer thuis kost het Jonathan moeite zijn zelfrespect weer terug te vinden. Hij schaamt zich voor zijn lafheid en angst tijdens de ontvoering. Pas als hij later tijdens de paardenraces een van zijn ontvoerders ontmoet en hoort dat zij veel respect voor zijn gedrag hadden, kan hij weer in zichzelf geloven. In het tweede boek beschrijft Peyton de tweestrijd van Jonathan tijdens een ander avontuur: hij wordt heen en weer geslingerd tussen adoratie voor zijn gymnastiekleraar Hugo en zijn gevoel voor rechtvaardigheid. Hij verdenkt Hugo namelijk van moord op een andere leraar. Uiteindelijk komt ook in dit boek Jonathan met zichzelf in het reine.
Peyton heeft een belangrijk aandeel geleverd in de opkomst van de tienerromans in de Engelse literatuur. Verhoudingen tussen mensen,