Een brug naar Terabithia
Hoofdpersoon van dit boek is Jess Aaron, een arm jongetje dat thuis alle karweitjes moet opknappen en dat op school alleen maar goed is in tekenen. Om mee te tellen traint hij elke dag: hij wil de snelste worden met hardlopen. Hij heeft echter pech, een nieuw buurmeisje, Leslie Burke, verslaat hem.
Leslie en Jess worden goede vrienden, ondanks duidelijke sociale verschillen: Leslie is afkomstig uit een links-intellectueel gezin, haar ouders zijn uit de stad naar het platteland vertrokken, omdat zij ‘hun prioriteiten wilden herzien’. Jess leert veel van haar, hij komt in aanraking met kunst, hij volgt haar fantasieën en ervaart wat het wil zeggen met iemand bevriend te zijn. Het belangrijkste is echter, dat hij door de omgang met Leslie een gevoel van eigenwaarde krijgt.
Via een touw komen zij op hun geheime eiland, Terabithia. Hier zijn zij koning en koningin. Wanneer Jess op een dag thuiskomt, vertellen zijn ouders hem dat Leslie is verdronken toen zij over de beek naar hun eiland wou. Hij wordt ziek van verdriet, maar ten slotte beseft hij dat hij verder moet: ‘De tijd was gekomen dat hij verder moest gaan. Zij was er niet meer, daarom moest hij voor hen samen gaan. Hij moest aan de wereld in schoonheid en liefde terugbetalen wat Leslie hem aan kracht en inzicht had gegeven.’
Hij bouwt een bruggetje naar het eiland. Samen met zijn zusje May Belle gaat hij erheen, zij is nu koningin van Terabithia.
Dit boek is in de kritiek goed ontvangen. Men roemt de goede karaktertekening, de humoristische wijze waarop de verschillen tussen de levensvisies van Leslie en Jess worden weergegeven en de emoties die het kan oproepen bij de lezers. Ook de confrontatie met de dood wordt positief gewaardeerd, maar sommige critici merken op dat Leslies dood te plotseling komt en in het verhaal nauwelijks wordt voorbereid. Bovendien voltrekt