Werk
Wenche Øyen is erg geïnteresseerd in menselijke gevoelens. Ze zegt altijd emoties weer te geven, of ze nu landschappen of portretten schildert. De kinderen die ze tekent hebben vaak een ernstige, dromerige uitdrukking in hun ogen terwijl ze verder niet veel mimiek tonen. Ze is in staat door middel van techniek, vaak nat-in-nat, en kleurkeuze gevoelens als verlangen en eenzaamheid weer te geven. Emoties en stemmingen weerspiegelen zich ook in landschappen; de weergave van het licht speelt daarbij een belangrijke rol.
Naast kleur kiest ze ook haar papiersoorten met zorg. In Ein god dag, waarin drie kinderen een zomerdag in de natuur beleven, gebruikt ze warme kleuren op glad papier. In dit boek is de zomerwind als het ware te voelen en het gras te ruiken. Dit was Øyens eerste prentenboek; ze heeft hierin de nat-in-nattechniek nog niet zo ver doorgevoerd. Aquarel wisselt ze af met pastelkrijt en potlood.
In De sneeuwstorm moet een Noorse familie, tijdens een skitocht overvallen door een hevige sneeuwstorm, de nacht doorbrengen in een zelfgemaakte sneeuwhut. De prenten van de adembenemende natuur stimuleren tot zelf verder fantaseren. Er is een sterk contrast tussen de hevigheid van de elementen en de beschutte verstilling in de sneeuwhut.
Nog meer dan in De sneeuwstorm maakt Wenche Øyen in Vaarwel Rune gebruik van de nat-in-nattechniek, waardoor landschappen en menselijke gestalten vaag blijven. Het geeft het boek een mystieke en weemoedige sfeer. Het verhaal beschrijft het rouwproces dat Elsa doormaakt nadat haar vriendje Rune is verdronken. Het suggestieve kleurgebruik onderstreept de emoties die Elsa ondergaat. Tijdens het maken van Vaarwel Rune herbeleefde Wenche Øyen traumatische ervaringen uit haar jeugd die ze daardoor eindelijk kon verwerken.
Ze illustreert meestal teksten van vooraanstaande Noorse schrijvers.