trekkelijk uiterlijk. Vandaar dat enkele Schoolbibliotheekdiensten keuzelijsten voor het niveaulezen hebben opgesteld met leesboekjes, beoordeeld aan de hand van inhoudelijke en structurele criteria.
Een derde punt van kritiek betreft de toetskaarten. Daarvan is niet duidelijk in hoeverre zij de moeilijkheidsgraad van de leesboekjes van het desbetreffende niveau representeren. Een toetskaart bevat slechts enkele zinnen, die exact in de bij het niveau behorende woord- en zinslengte kunnen worden geschreven, terwijl dit niet geldt voor de leesboekjes in hun geheel. Auteurs passen hun taalgebruik aan, teneinde een gunstig avi-niveau te scoren. Sommigen houden de zinnen kunstmatig kort, waardoor de woordlengte er niet meer zo op aan komt. Dit leidt tot een grote overlap van woord- en zinslengte onderling binnen de niveaus vijf tot en met negen. Een gevolg daarvan is dat er geen duidelijk onderscheid in moeilijkheidsgraad is tussen leesboekjes van verschillend niveau. De koppeling tussen toets- en boekniveau, waarop het niveaulezen is gebaseerd, is nu zelfs dubieuzer dan in de beginjaren, toen de auteurs nog op natuurlijke wijze schreven.
Een vierde punt van kritiek betreft het technisch lezen: het onvoorbereid correct verklanken van een onbekende tekst. De moeilijkheid daarvan is dat leerlingen zich moeten concentreren op het correct uitspreken van woorden en daardoor weinig aandacht hebben voor wat zij lezen. Enig idee over het nut en het plezier van lezen kunnen zij er niet aan ontlenen.
Schoolbegeleidingsdiensten zijn op grond van bovengenoemde punten zeer kritisch geworden ten opzichte van het avi-pakket.
Enig vruchtbaar effect van het niveaulezen (vergeleken met andere manieren om het technisch lezen te verbeteren) is nooit door onderzoek aangetoond. Een recent onderzoek van het cito stelt negatieve effecten van het niveaulezen vast, hetgeen de vraag opwerpt of het wel zin heeft door te gaan met het lezen in homogene groepen.
De oorspronkelijke auteurs (Van den Berg en Te Lintelo) hebben nooit gereageerd op de kritiek op het avi-niveaulezen, noch op de teloorgang van de oorspronkelijke opzet: de integratie van technisch, begrijpend en belevend lezen.