Kinderen en media
Hoewel tegenwoordig genuanceerd wordt gedacht over de invloed van massamedia, ten opzichte van kinderen wordt aan de media toch vaak een grote macht toegeschreven: kinderen zouden over veel onderwerpen nog geen mening hebben en daarom gemakkelijk te beinvloeden zijn. Uit onderzoek blijkt echter dat het niet zo eenvoudig ligt. De invloed van de omgeving - ouders, vriendjes, school - blijkt bijvoorbeeld veel groter te zijn dan die van de media, voorzover die al bestaat.
Toch blijft de gedachte dat de media invloed hebben op kinderen de gemoederen bezig houden. Opvallend is dat deze discussie zich vooral concentreert op schadelijke effecten, met name op het gebied van seks en geweld. Een duidelijk voorbeeld is de terugkerende verontrusting over de schadelijke werking van geweld op de tv, waarnaar ook bijzonder veel onderzoek is verricht. Het bewijs dat het waarnemen van geweld op de tv zou leiden tot agressief gedrag, is vooralsnog niet geleverd. Te vaak worden inhoud en invloed van programma's verward.
Het massacommunicatieonderzoek houdt zich overigens niet alleen bezig met de effecten van mediaboodschappen. Belangrijk onderzoek wordt bijvoorbeeld ook verricht op het gebied van de inhoudsanalyse, waarbij op een objectieve en kwantificeerbare manier de inhoud van een mediaboodschap wordt vastgesteld. Dit onderzoek is gericht op het ontdekken van stereotypen in literatuur en het vaststellen van de leesbaarheid en van de verhaalstructuur.
En ten slotte kan ook hier de ‘uses and gratifications’-benadering genoemd worden. Medewerkers van het Baschwitz Instituut van de Universiteit van Amsterdam hebben een onderzoeksmodel ontwikkeld, waarin het gebruik van de verschillende media door kinderen centraal staat. Uit hun onderzoek blijkt dat kinderen vooral boeken lezen om zich te ontspannen, om getroost te worden en om zichzelf helemaal te vergeten. Als het