tot de hoofdpersoon voor haar verhaal.
Als Willems vader werkloos wordt en het gezin moet verhuizen naar een arme buurt in Den Haag en tot overmaat van ramp ook zijn zusje sterft, willen zijn ouders niets meer van hem weten en raakt Willem op het slechte pad. Hij gaat stelen en valt in handen van de bende van Hannes de Clercq alias De Pruk. Bij een van hun acties wordt Willem gepakt en komt hij in het cachot. Daar heeft hij alle gelegenheid om in een lange terugblik zijn zonden te overdenken en aan de lezer duidelijk te maken hoe het allemaal zo gekomen is. Originele stukken over de rechtsgang illustreren het verhaal van Willem.
Ook voor haar tweede kinderboek ging Letterie te rade bij haar stamboom. De twee meisjes Kaatje en Johanna in Ver van huis (1998) hebben als Catherina en Johanna Letterie echt bestaan en zijn verre familieleden van de schrijfster. Zij komen na het overlijden van hun moeder en het werkloos worden van hun vader in aanmerking voor de kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord, een instelling waar de armen hun uitkering konden terugverdienen en een vak leerden. Daar worden de kinderen opgenomen bij verschillende families. Johanna kan na vier jaar terug naar haar broer Gideon maar Kaatje zal nog twee jaar langer in de kolonie moeten blijven.
Het derde historisch verhaal
Focke
Illustratie van Kees Kiefte uit Het schorriemorrie van De Pruk
en het geheim van Magnus; een speurtocht door de Middeleeuwen, dat in 1998 uitkwam, schreef Letterie in opdracht van de stichting Oude Groninger Kerken.
In hetzelfde jaar dat Ver van huis verscheen, kwam bij uitgeverij Zwijsen Letteries eerste boekje in de serie Spetter uit: De leeuw is los! Deze serie kenmerkt zich door de zogenaamde Leeslat-aanduiding, waarbij de afkorting ‘lat’ staat voor Leeservaring, Avi-niveau en Thema. Sanne die met de klas en een ‘stiefjuf’ (een invalster) op kamp is, denkt dat de leeuw uit het circus bij het kampvuur ligt. Bij nader onderzoek blijkt dat invalster Ada buiten