Uit De speurtocht van de Vrijheid
ren - zeker in de beginperiode - van nogal buitengewone aard. Enerzijds is er sprake van een typisch Hollands karakter, anderzijds wordt de lezer meegevoerd naar verre en onbekende landen en zelfs geheel onbestaanbare werelden. Rob bevaart met zijn zeilschip alle gebieden van de wereld en komt eveneens, op vrij geloofwaardige wijze, in het verleden en in fantasiewerelden terecht. In een tijd dat de ruimtevaart nog in haar kinderschoenen stond, was deze realistisch aandoende strip dan ook vrij succesvol bij zowel jongere als oudere lezers.
Van de vele tegenspelers is de sinistere professor Lupardi wel de belangrijkste en gevaarlijkste. In verscheidene verhalen probeert hij, samen met zijn medewerker Yoto, het lot van de wereld te beïnvloeden. De kwaadaardige personages kregen van Kuhn vaak nogal racistische trekjes mee, hetgeen ook in andere (strip)boeken uit die tijd wel voorkwam.
Afgezien van de gefantaseerde elementen werden de verhalen door Kuhn naar de werkelijkheid getekend. Hij documenteerde zich altijd goed, zodat zijn realistische tekenstijl misschien wat stijfjes maar wel gedetailleerd overkomt. Naast vele bestaande locaties liet hij vaak bekenden uit vrienden- en familiekring als personages in de strip optreden.
In de loop der jaren heeft Kuhn kapitein Rob laten veranderen van een jonge avonturier tot een wat bezadigder grote vaart-kapitein. Zo treedt Rob in het 33e verhaal, De Speurtocht van De Vrijheid, in het huwelijk. Een zeldzame gebeurtenis in strips, die de krant dan ook vele verontwaardigde lezersbrieven opleverde. Sindsdien kwam het gezinsleven van Rob steeds meer op de achtergrond te staan.
Op een onderbreking van anderhalf jaar in 1955/'56 na, is Kuhn gedurende ongeveer twintig jaar onafgebroken bezig geweest met de Robstrip. Elke dag, zes dagen per week en 52 weken per jaar, werden Kuhns werkzaamheden bepaald door het verschijningsritme van de krant. Zijn plotselinge dood viel dan ook