Werk
Het werk van James Krüss laat zich typeren als een mengeling van fantasie en werkelijkheid, gekruid met fijne humor en met een eigen taalgebruik. Misschien wordt hij daardoor niet altijd onmiddellijk begrepen door zijn lezers, hoewel hij niet van bovenaf praat. Hij heeft gekeken naar de kinderen en hoe zij zich gedragen, hij heeft geluisterd naar hun gesprekken en hun spelletjes en is zo tot zijn humoristische, natuurlijke manier van schrijven gekomen.
Zijn literaire werk is uitgebreid en veelzijdig. Van 1965-76 verschenen er meer dan 20 boeken voor allerlei leeftijden (waarbij de vele hoorspelen, toneelstukken en vertalingen niet mee geteld zijn). Of het nu ligt aan het woordgebruik of aan de soms wat moeilijk te begrijpen fantasie, een veel gelezen schrijver is hij in Nederland niet geworden. Toch is zijn Tim Daalder, die zijn lach verkocht een verhaal dat kinderen niet alleen zelf kunnen lezen, maar bovendien mogelijkheden tot gespreksstof voor groepen biedt. Het is een sociaal-kritische stellingname; de schrijver stelt geld en macht tegenover menselijk gedrag. Tim verliest zijn lach, het symbool van de menselijkheid en verkoopt die aan de duivel.
Krüss kan niet schrijven zonder die fantasie, hoe bizar deze ook is. Volgens hem hebben zelfs onzingedichten een eigen waarheid of zoals hij Urgrossvater in Mein Urgrossvater und Ich laat zeggen: ‘Wenn eine Geschichte einen Sinn hat, dann ist sie wahr, selbst wenn sie nicht passiert ist.’ Krüss is van mening dat je een goed verteller bent, als je ‘jener höhe Kind-