uit de verhalen verdwenen.
Binnen de serie kunnen twee soorten verhalen worden onderscheiden: korte, waarin Eric als een soort detective een probleem moet oplossen, (zoals Gunnar de Gevreesde en Het moerasmonster) en langere die uit een aantal vervolgverhalen bestaan. Een voorbeeld van zo'n cyclus zijn de verhalen over het vervloekte zwaard Tyr.
Eric reist veel. In de vroege verhalen trekt hij onder meer naar China en Japan, in de latere verhalen (na de wending naar het realisme) is hij vooral in Schotland en Engeland te vinden.
In alle verhalen is Eric zelf het enige element dat vrij constant blijft. Hij wordt wel ouder, maar zijn karakter verandert nauwelijks: hij is eerlijk, rechtvaardig en komt iedereen die een beroep op hem doet te hulp, al moet hij er ook een lange tocht voor maken. Naast Eric treedt een aantal figuren op die soms wat karikaturaal zijn weergegeven zoals: Orm, Pum Pum en Tai. De rol van Winonah zijn vrouw is vrij passief, in een enkel verhaal moet zij handelend optreden.
Een belangrijke bijfiguur is zijn zoon, Erwin. In tegenstelling tot zijn rustige vader, is Erwin aggressief en driftig. Vaak moet Eric hem uit de nesten helpen.
Erwin is de hoofdpersoon in een tweede serie verhalen over Eric. In tegenstelling tot de eerste serie is hier geen sprake van een tekststrip (plaatjes met een vrij uitgebreide tekst eronder), maar van een balloonstrip. Volgens Kresse is het overgaan op een balloonstrip bij de verhalen over Erwin op verzoek van de hoofdredacteur van Pep gebeurd. ‘Maar Eric zou niet als balloonstrip gebracht moeten worden, want dat leidt tot vervlakking.’
De tekenstijl van Hans G. Kresse vertoont een duidelijke ontwikkeling die ook in de verhalen over Eric de Noorman op te merken valt. Aanvankelijk tekende hij alleen met de pen, later gebruikte hij een combinatie van pen- en penseeltekening en ten slotte is er alleen nog sprake van penseeltekeningen. Hij werkt met veel zwarte vlakken die de verhalen een wat somber beeld geven (sluit in veel gevallen aan bij de inhoud). Langzamerhand is Kresse ook minder gedetailleerd gaan werken. Een criticus: ‘In de latere verhalen lijken de tekeningen soms meer op voorschetsen dan op werkelijk goed uitgewerkte tekeningen.’ (De Gezworenen wordt in dit verband zelfs een absoluut dieptepunt genoemd.)
De verhalen over Eric de Noorman zijn oorspronkelijk krantestrips. De meeste zijn ook in albums uitgegeven. Bijzonder was de uitvoering van deze albums bij uitgeverij Nooit Gedacht. Hierin zijn de plaatjes ingekleurd en zijn sommige plaatjes verdwenen of ‘opgeblazen’. Uitgeverij Tango heeft een integrale uitgave