of hun vrienden en vriendinnen meemaakten. Susanne Koster merkte dat veel onderwerpen in gezinnen nauwelijks bespreekbaar zijn. Met haar verhalen hoopt ze daar verandering in te brengen. Bovendien wil ze kinderen laten zien dat ze niet de enigen zijn met problemen. Ze wil duidelijk maken dat er altijd hoop is en dat problemen ook positief kunnen uitwerken. Geloof hebben in jezelf is een belangrijke voorwaarde om moeilijkheden het hoofd te bieden.
De eerste drie jeugdromans van Susanne Koster zijn realistische verhalen over stuurloze jongeren in de puberteit. Haar vierde boek, De trap naar de hemel (2004), laat zich lezen als een psychologische thriller.
Willeke, de hoofdpersoon in Dertien (1996) wijt haar problemen vooral aan haar leeftijd: ze is dertien jaar oud, mag niks en moet van alles. Haar ouders zijn gescheiden en ze kan slecht met haar moeder opschieten, die weinig tijd voor haar heeft en onder behandeling is bij het riagg. Willeke vindt zichzelf moeilijk en soms ook egoïstisch. Ze gaat bij haar vader en zijn nieuwe gezin wonen, maar ook daar gaat het niet van een leien dakje.
De problemen van Saskia (16) uit Zwarte lieveling zijn heftiger van aard. Haar stiefvader heeft haar lange tijd mishandeld en in de loop van het verhaal blijkt dat hij haar ook seksueel heeft misbruikt. Ze woont in een kindertehuis en moet haar verleden zien te verwerken. Als ze het even niet meer aankan, wordt alles donker om haar heen. Ze kleedt zich in het zwart en het verleden is voor haar een tuin vol onkruid.
De ongeveer zestienjarige Stefan uit Macho's en mietjes (2000) merkt dat hij diepgaande gevoelens heeft voor zijn boezemvriend Danilo. Hij ontdekt dit pas als Danilo hem zijn liefde bekent.
De thuissituatie is in geen enkel boek rooskleurig. Saskia's moeder (Zwarte lieveling) is voor de derde keer getrouwd. Als haar man Saskia mishandelt, kijkt ze de andere kant op. Saskia blijft lang hopen dat haar moeder partij voor haar kiest, maar uiteindelijk legt ze zich erbij neer dat dit nooit zal gebeuren.
Voor Stefan ziet de situatie er iets beter uit (Macho's en mietjes). Zijn vader wil een echte kerel van hem maken. Hij werkt in een garage en wil dat zijn zoon op voetballen gaat. Als Stefan heeft geaccepteerd dat hij homoseksueel is, durft hij dit niet aan zijn vader te vertellen. Als hij dat wel doet, is het huis te klein, maar uiteindelijk komen vader en zoon nader tot elkaar.
De boeken van Susanne Koster hebben allemaal een happy end. Saskia (Zwarte lieveling) wordt in de loop van het verhaal mentaal steeds sterker en kan het verleden achter zich laten. Het einde van Dertien is van alle verhalen het meest open. Als Willeke