werd geraadpleegd de Lektuurgids van de Amsterdamsche Christelijke Jeugdcentrale en de Rafaëlcatalogus (R.K.).
Het zestig bladzijden tellende gidsje was in acht rubrieken onderverdeeld en bevatte 442 titels.
Deze eerste uitgave bleek in een grote behoefte te voorzien en leidde tot het Supplement 1928, uitgegeven door Boekhandel M. Dijkhoffz te Den Haag, die zeer nauw bij De Kleine Vuurtoren betrokken bleef tot de overname door de Veereniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels in 1954.
In 1932 verscheen een nieuwe uitgave met 592 titels, weer samengesteld door Henriëtte Kluit en Saskia Lobo, die de verschijning echter niet meer mocht meemaken en in een ‘woord vooraf’ door Nienke van Hichtum dankbaar herdacht werd als ‘Onze eerste specialiteit... op het gebied der kinderliteratuur’.
Successievelijk verschenen er verder vóór de Tweede Wereldoorlog een uitgave in 1934, een supplement in 1936 en een uitgave in 1939. Deze laatste verscheen als nr. 11 van Bibliografische Vlugschriften, bijvoegsel van Bibliotheekleven (december 1939).
Uit de verschillende voorwoorden blijkt dat er voor de selectie gezocht is naar boeken die voldoen aan de eisen door ouderen èn kinderen gesteld. Men streefde naar een ruime keuze, rekening houdend met de aanleg en de omstandigheden van het kind.
De boekbesprekingen in de gids werden tot en met 1932 voorzien van de initialen van de recensent. De uitgevers werden niet met name genoemd, maar met een codenummer aangeduid, waarmee de niet-commerciële instelling van de redactie extra werd benadrukt.
Vanaf 1934 bestond de redactie uit de jeugdbibliothecaressen H.J. Kluit, L.C.J. de Gaay Fortman (Den Haag) en J.R. Wolff (Den Haag).
In de periode van de beginjaren van De Kleine Vuurtoren verschenen bovendien enkele andere voorlichtende uitgaven met een eigen boekenkeuze:
- Lijst van aanbevolen kinderboeken; met recensies van 1913-1927; 6e dr. Uitgave van de commissie voor Kinderlectuur van de Bond van Nederlandsche Onderwijzers, 1928.
- Over boeken voor kinderen, door Hendrik van Tichelen, conservator van het Stedelijk Schoolmuseum te Antwerpen. Deze uitvoerige handleiding met uitgebreide titellijsten was ook voor Noord-Nederland zeer waardevol. (Ned. Boekhandel te Antwerpen; 1928.)
- Het goede kinderboek door G. Hellinga en T. Hellinga-Zwart, aangeboden door de Haagsche Schoolvereeniging. Aan deze gids met circa 700 titels werd medewerking verleend door L.C.J. de Gaay Fortman.