Ideeën over kind en boek
Rond de eeuwwisseling domineerde in Zweden het moralistische, didactische en weinig kunstzinnige kinderboek. In een debat dat op gang kwam over kinderliteratuur en het lezen van het kind had Ellen Key een belangrijk aandeel. Zij pleitte voor een esthetisch hoogstaande kinderliteratuur zonder moralisme. Het debat werd verder gekenmerkt door de wens boeken van hoge literaire en kunstzinnige kwaliteit voor kinderen uit alle sociale klassen beschikbaar te stellen.
Een bibliotheek in elk huisgezin achtte Ellen Key een belangrijk onderdeel van de opvoeding. In die bibliotheek moest het kind van jongsaf boeken kunnen vinden voor verschillende leeftijden; naar de mening van Ellen Key was de keuze van boeken hoogst individueel, niet leeftijdgebonden en alleen door het kind zelf te maken. Verder dienden vooral de klassieken uit de literatuur voor volwassenen vertegenwoordigd te zijn, omdat kinderen beter een goed boek voor volwassenen dan een slecht kinderboek konden lezen.
De schoolbibliotheek moest het grootste, mooiste en belangrijkste lokaal van de school zijn en de uitlening een wezenlijk onderdeel van het onderwijs. Het literatuuronderwijs diende geïntegreerd te worden in de andere vakken door het aanbieden van boeken die aansloten bij de lesstof. Maar het lezen van die boeken moest thuis gebeuren, zonder enige druk, op door het kind gekozen tijd en plaats. In De eeuw van het kind gaf Ellen Key een overzicht van de boeken die zij geschikt achtte voor de huis- en schoolbibliotheek.
Veel belang hechtte Ellen Key aan het lezen, voorlezen en vertellen van het sprookje, zowel thuis als op school. Dit had naar haar mening grote waarde voor de ontwikkeling van de taal, de fantasie en het gevoelsleven van het kind. Zelf had ze, als jong meisje al, op verzoek een verzameling Zweedse sprookjes en sagen aangelegd, waar ze bij haar latere werk in het onderwijs veel gebruik van maakte.