Een spreekbeurt van een havoleerling in 1986, over de verovering van het Incarijk door de Spanjaarden, bracht hem opnieuw tot het schrijven van jeugdboeken. Tussen 1989 en 1992 verschenen acht boeken voor lezers van elf jaar en ouder: zes historische verhalen en twee verhalen waarin paranormale en occulte verschijnselen centraal staan.
Twee van de zes historische jeugdboeken zijn met elkaar samenhangende verhalen die spelen in de tijd van de Inca's: De weg naar Titicaca (1990) en De witte condor (1991). De andere vier spelen in de Middeleeuwen en vormen een serie rond de figuur Reinoud van Nimwegen: Het zwaard van ridder Roeland (1989), Een zwarte gedaante (1990), De wolvenman (1990) en De lok van Ylonka (1991). De boeken waarin paranormale verschijnselen het thema vormen, staan los van elkaar: Gevangene van het verleden (1991) en De sleutel van Magister Moria (1992).
In de historische verhalen ligt de nadruk op spanning en avontuur, in de ‘paranormale verhalen’ gaat de aandacht meer uit naar de gedachten en gevoelens van de hoofdpersonen. In beide soorten boeken kijkt de lezer met de hoofdpersoon mee, waardoor ook in de historische verhalen aandacht is voor het innerlijk van de personages. In alle boeken maakt de hoofdpersoon een ontwikkeling door.
De historische verhalen zijn gebaseerd op veel voorstudie; voor de ‘Inca-boeken’ is de auteur naar Zuid-Amerika gereisd. In de historische verhalen probeert Jager een zo correct mogelijk beeld van de toenmalige samenleving te geven. Inzicht in en kennis van een bepaald historisch tijdvak, verpakt in een spannend verhaal, is één van zijn doelstellingen.
Het centrale thema in zijn werk is de strijd tussen goed en kwaad. In de historische verhalen is dit vaak letterlijk het geval, waardoor er regelmatig gewelddadige scènes in voorkomen.
Compositorisch heeft Jager een duidelijke voorkeur voor het gebruik van dialogen; een bewuste keuze: dialogen maken de verhalen levendiger. Een ander compositorisch kenmerk is de verhaal-in-verhaal-techniek. Zo bevat elk deel uit de Reinoud van Nimwegen-serie een bewerking van een bekend middeleeuws verhaal. In Een zwarte gedaante bijvoorbeeld de geschiedenis van Mariken van Nieumeghen, in De lok van Ylonka Floris en Blanchefloer. In De sleutel van Magister Moria stapt de hoofdpersoon in het verhaal dat zij aan haar broertje vertelt; in Gevangene van het verleden komt de hoofdpersoon via een paranormale ervaring terecht in een verhaal uit de oudheid.
De ‘Inca-boeken’ hebben een dubbele verhaallijn: enerzijds de (algemene) geschiedenis van de verovering en de opstand, anderzijds de (persoonlijke) belevenissen van de hoofdpersoon Diego.