Waardering
Het debuut van Gaye Hiçyilmaz heeft in Nederland direct na verschijning veel aandacht gekregen. In vier maanden tijd is het besproken in alle grote landelijke dagbladen, waarna nog een flink aantal recensies in regionale kranten volgde. Vrijwel alle critici vonden het een sterk debuut door de rustige en beeldende vertelstijl. De meeste waardering was er voor de rake beschrijving van het leven in Turkije. De storm is een van de weinige boeken die een beeld schetsten van Turkse jongeren in hun eigen land.
Mehmet ondervindt tegenslag op tegenslag. Volgens Joke Linders is de ellende bijna te erg om waar te zijn. Het verlies van zijn hond, zijn nichtje, zijn beste vriend en een paard vinden ook andere recensenten onverwacht en ongenadig hard. Toch blijft het oordeel overwegend positief, omdat het verhaal niet is blijven steken in beschuldigingen aan ouders of maatschappij. Het boek laat zien dat ieder mens er alleen voor staat in de wereld, en dat is een harde waarheid die kinderboekenschrijvers meestal liever camoufleren, aldus Bregje Boonstra.
De kritiek die er op het boek is, betreft de zwart-wittekening van de personages. Mensen die goed zijn, zijn ook uitsluitend goed. In de slechte mensen zijn alle verkeerde eigenschappen samengebracht die maar denkbaar zijn. ‘Het is het een of het ander en zo simpel zit de wereld natuurlijk niet in elkaar,’ schrijft Aukje Holtrop in Vrij Nederland.
De bevroren waterval vinden critici uniek vanwege het perspectief: het verhaal van immigranten wordt beschreven vanuit de belevingswereld van een Turks meisje. Opnieuw is er waardering voor de beschrijving van de vele tragische voorvallen, die gepresenteerd worden als behorend bij het leven, en waar de hoofdpersoon zich niet bij neerlegt. Dit maal werkt Gaye Hiçyilmaz volgens de recensenten niet met stereotiepen. Ze laat de tegenstellingen zien tussen arm en rijk, oost en west, goed en slecht.
Wel is er tussen de critici verschil van mening over de karaktertekening. Waar de ene recensent van oordeel is dat de hoofdpersoon nauwelijks een ontwikkeling doormaakt, roemt de ander de uitgebalanceerde tekening van Selda's karakter. ‘Maar voor werkelijke identificatie blijft zij teveel een bedachte figuur’, meent Joke Linders. Selma Niewold is van oordeel dat in het boek te veel problemen worden aangestipt, waardoor alles een beetje als los zand aan elkaar hangt, het verhaal langdradig is en een spanningsboog ontbreekt. Marjoleine de Vos bewondert de schrijfster juist om haar zelfbeheersing en betoogt dat Gaye Hiçyilmaz zich niet heeft vertild aan de hoeveelheid onderwerpen.