grotere groep interessant zou zijn. Er zijn maar weinig mensen die weten wat er in de adoptiewereld speelt en de media besteden hoofdzakelijk aandacht aan kinderen met wie het mis is gegaan. Ze wilde laten zien dat een adoptiekind heel goed ingeburgerd kan zijn en toch voor specifieke vragen en moeilijkheden kan komen te staan.
Hoofdpersoon is de vijftienjarige geadopteerde Jinta van Kesteren. Zij werd geboren in Korea en heet eigenlijk Kim Yung Ya. Ze probeert erachter te komen waar haar wortels liggen: wie haar echte ouders zijn, hoe ze leefden, waarom ze niet bij hen kon blijven. Door de gebrekkige informatie in het adoptierapport en doordat haar echte moeder alle banden verbroken heeft, kost het Jinta veel moeite op het spoor van haar verleden te komen. Haar Nederlandse moeder werkt aanvankelijk ook niet mee. Hoewel Jinta heel graag meer over haar verleden wil weten, is ze tegelijk bang voor wat ze ontdekken zal. Misschien wil haar echte moeder helemaal niets meer van haar weten. Ze begint zich af te vragen of haar speurtocht wel verstandig is.
Die onzekerheden en twijfels maken de kern van het boek uit. Het wordt duidelijk dat Jinta zich tussen twee werelden bevindt en moeilijk kan kiezen. Dat leidt tot grote innerlijke spanningen die problemen veroorzaken tussen Jinta en haar Nederlandse moeder. Uiteindelijk zet Jinta toch door en ze slaagt erin haar moeder Mi Sook te vinden. Ze reist naar Korea om haar persoonlijk te ontmoeten, maar dat loopt op een teleurstelling uit. Jinta ontdekt dat ze geen gemeenschappelijke herinneringen hebben en elkaar daardoor ook nauwelijks iets te vertellen hebben. De verbondenheid die ze jarenlang gevoeld en gezocht had blijkt niet te bestaan, concludeert ze aan het eind van het boek. Hierdoor vindt ze innerlijk rust.
Het verhaal bevat twee verhaallijnen: aan de ene kant het verhaal van Jinta's zoektocht, aan de andere kant het verhaal van Mi Sooks ‘misstap’, Jinta's geboorte en haar eerste levensjaar in Korea. Uit de omvangrijke terugblikken wordt duidelijk waarom Jinta als klein kind door haar moeder is afgestaan. Ze geven een schrijnend beeld van de omstandigheden van een ongehuwde moeder in de Koreaanse cultuur.
Blijf zitten waar je zit speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft de jodenvervolging als thema. In het laatste oorlogsjaar ontdekt de zestienjarige Emma Blokland bij een schuur van de tuinderij een doodzieke gewonde joodse jongen die Diek Visser heet. Het boek beschrijft hoe Emma en haar vader, na enige aarzelingen en twijfels, de jongen onderdak en bescherming bieden. Het schuilhouden van Diek verloopt niet geheel zonder problemen: een foute buur-