zelf geweest: ‘een zomervacantie is te kort, om een tochtje naar en door Australië te doen. Voor het laatste gedeelte van dit werk heb ik mij derhalve met beschrijvingen, teekeningen en photographieën moeten tevreden stellen’ (Uit het Nabericht bij Willem Roda).
Dat Heimans voor dit boek veel informatie verzamelde, blijkt bij lezing duidelijk. De lezer komt door dit boek veel te weten over allerlei geologische verschijnselen (geologie werd later een van de specialismen van Heimans), over landschappen, over het leven van de oorspronkelijke bewoners van Australië en over de schapenteelt daar.
Waarschijnlijk werd Heimans sterk beïnvloed door de zogenaamde leerleesboekjes die in zijn tijd (althans tot ongeveer 1900) op de lagere school heel populair waren.
Ook om andere redenen zou zijn boek typisch negentiende-eeuws genoemd kunnen worden. In de eerste plaats valt het ietwat opgelegde moralisme op: de lezer ziet waartoe een driftig karakter kan leiden: tot opsluiting in een verbeteringsgesticht en tot een zwervend bestaan. Verder speelt in Willem Roda net als in andere avonturenboeken uit die tijd het toeval een bijzonder grote rol: toevallig ontmoeten Willem en zijn reisgezel Lord Greybury de jongen (en de vader) die door hem halfdood het ziekenhuis is ingeslagen en toevallig is deze Lord Greybury een broer van de firmant die door een wanbeleid de vader van Willem Roda failliet had laten gaan (het begin van alle ellende voor Willem). Deze lord zorgt er overigens voor dat alles weer goed komt. En ten slotte worden de wijze van leven en allerlei gewoontes van de bewoners van Australië wat al te zeer vanuit het oogpunt van de West-Europeaan weergegeven.
Deze opmerkingen doen echter niets af aan het feit dat Willem Roda een spannend ‘jongensboek’ is, dat niet voor niets heel lang populair is gebleven.
Heimans heeft meer echte kinderboeken geschreven: Dappere Kerels, Helden zonder zwaard en Uit de dierenwereld met versjes van E. Heimans. De beide eerste titels hebben het tot drie drukken gebracht.
Uit Uit ons Krijtland