verwoorden van de gemoedstoestand van de personages, maar ook als de omgeving wordt beschreven.
Het is moeilijk te bepalen welke leeftijdscategorie in aanmerking komt als bedoelde lezer. Neemt men de leeftijd van de hoofdpersonen als richtsnoer (10-15 jaar) dan komen de verhalen wellicht te weinig tot hun recht. Paula Fox stelt zelf dat zij bij het schrijven geen bepaalde leeftijd in gedachten heeft en dat de verhalen gezien moeten worden als een metafoor van de werkelijkheid. De Amerikaanse setting van haar verhalen levert voor Nederlandse lezers soms wat problemen op.
De oorspronkelijke titel van Prins in Brooklyn (How many miles to Babylon) is ontleend aan een kleuterversje. Het verhaal beschrijft een dag uit het leven van een tienjarige zwarte jongen, James, wiens vader is weggelopen; zijn moeder is geestelijk labiel en verblijft in een ziekenhuis. James woont met drie oude tantes op één kamer. Hij fantaseert dat zijn moeder een Afrikaanse koningin is en hij een prins. Deze fantasie leeft hij uit als hij zijn intrek in een oud huis neemt, nadat hij van huis is weggelopen. Hij wordt ontvoerd en geterroriseerd door enkele jongens. Ten slotte neemt hij zijn lot weer in eigen handen en gaat terug naar huis, waar hij zijn moeder aantreft, klein, ziek en zwak.
James is de ik-verteller van het verhaal. De lezer moet tussen de regels door lezen om de omstandigheden waarin James leeft goed te kunnen begrijpen. In Amerikaanse recensies werd dit boek wel vergeleken met het ook in Nederland bekende Slake duikt onder van Felice Holman. Beide verhalen spelen in New York-City (Brooklyn en Manhattan), beide hoofdpersonen lopen weg uit onzekerheid over hun identiteit.
Jesse Bollier, de dertienjarige ik-figuur in Duvelstoejager op een slavenschip, wordt gedwongen mee te gaan op een slavenschip om door middel van zijn fluitspel de slaven in beweging te houden (te laten dansen). Zijn gruwelijke belevenissen vinden een eind in een schipbreuk die hij samen met één zwarte jongen overleeft. Hij begint een nieuw leven, waarin slechts het horen van muziek hem op benauwende wijze aan zijn verleden herinnert.
Dit boek wordt alom gezien als het beste boek van Paula Fox, mede door de nietsontziende wijze waarop zij de wreedheden van de blanken verwoordt. Toch is het boek in de Verenigde Staten omstreden; de integriteit van de auteur wordt daarbij absoluut niet in twijfel getrokken. De geschiedenis van de slavenhandel beschrijft zij echter alleen vanuit blank perspectief en zij relativeert daarbij de schuld van de blanken. Alle blanken hebben een eigen naam en persoonlijkheid, terwijl de zwarten collectief beschreven worden aan de hand van uitsluitend negatieve eigenschappen, verwoord in de bekende racistische cli-