Werk
Een belangrijk thema in het werk van Fenna Feenstra is de bewustwoording van de jonge mens, waarbij jaloezie, verantwoordelijkheidsgevoel en de plaats die een individu in zijn omgeving inneemt een belangrijke rol krijgen toebemeten. Achtergrond van haar verhalen zijn vaak de Koninklijke Marine, het leven in Nederlands-Indië en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor het karakter en de manier van leven van de mensen die deze oorlog hebben meegemaakt. Opvallend voor een meisjesboekenschrijfster uit de periode 1940-1960, is dat zij wezenlijke problemen niet uit de weg gaat, maar openhartig onderwerpen aansnijdt waar controversieel over gedacht wordt.
In Nellekes opvoeding beschrijft zij hoe een ouderloos meisje door haar dertien jaar oudere broer en diens vriend wordt opgevoed tot een aantrekkelijke jonge vrouw. Als voorbeeld diende haar eigen relatie met een oudere neef. De sfeer van veilige geborgenheid en afhankelijkheid van Nelleke van twee jonge volwassenen, is ontroerend weergegeven.
In haar tweede boek, Een zomer op heidehoeve, geeft de schrijfster via een vrolijk, schijnbaar zorgeloos meisjesboek kritiek op menselijke vooroordelen. Han de Wheel, een jonge ingenieur van goeden huize, zoekt tijdens de crisisjaren tevergeefs een passende betrekking. Hij verhuurt zich als chauffeur aan een rijk ouder echtpaar. Als de kleindochter verliefd wordt op de chauffeur, zijn de problemen niet van de lucht. Alleen het jongere nichtje van het verliefde meisje kijkt niet naar wat de man doet, maar wat hij is. Nadat de jonge dochter haar lesje over onterechte discriminatie heeft geleerd, vinden de gelieven elkaar terug in Indië.
In bovenstaande boeken overheerst, ondanks de aangestipte problemen, de luchthartigheid. In haar latere boeken, die na de Tweede Wereldoorlog verschijnen, zijn de problemen indringender. Als vervolg op Nellekes opvoeding verschijnt in 1946 Maar die vlag verlaten... nooit! In dit boek raakt de hoofdpersoon Marijke, dochter van de commandant van de marinebasis in Den Helder, in gewetensnood als haar ideeën over pacifisme niet lijken te passen bij de steeds zwaardere dreiging van een wereld-