zich hoe vreselijk de oorlog is geweest.
In De riddergrot (1995) spelen twee verhalen door elkaar: de avonturen van François die twee eeuwen geleden leefde en die van Bart uit het heden. Allebei komen ze in aanraking met de grootste misdaad van hun tijd; Francois met wapensmokkel en Bart met drugshandel. Bart wordt zelfs samen met zijn oom Leon gegijzeld door twee ontsnapte gevangenen. Beide jongens beleven de benauwdste uurtjes van hun avontuur op dezelfde plaats: in de riddergrot, een plek in de mergelgrotten.
Dit boek demonstreeert net als de andere boeken van Theo Engelen hoe het heden bepaald wordt door het verleden. François' afstammelingen hebben een vervoersbedrijf dat voor het wijnhuis van Barts oom werkt. In het heden vinden we dus sporen van het verleden.
In De nacht van de doorbraak (1995) verwerkte Theo Engelen een duidelijke boodschap. Hij laat zien hoe belangrijk het verleden voor het heden is. In dit boek worden oude gewoontes en oude mensen zonder pardon aan de kant gezet. Een groep welvarende lieden uit de stad koopt letterlijk een heel dorp op en restaureert het ‘verantwoord’. Bijna de gehele oude bevolking trekt naar een nabijgelegen nieuwbouwwijk. Een paar autochtonen blijven achter, maar ze hebben in hun eigen dorp niets meer in te brengen. Het is duidelijk dat Engelen dit een slechte zaak vindt. Veel van de nieuwe rijken hebben hun bejaarde ouders in huis, maar die mogen vooral niet tot last zijn. Wanneer dat wel zo is, lozen ze de bejaarden snel in een verpleeg- of verzorgingstehuis. Engelen is het hier niet mee eens; hij vindt dat we bejaarden als gelijkwaardige mensen moeten behandelen en naar hen moeten blijven luisteren. Zij brengen immers ervaringen uit het verleden mee in het heden.
Ook zijn debuut Schimmen uit het verleden had een boodschap. Engelen toont het gevaar van discriminatie. Sander ontdekt dat de bewoners van Belst zich tijdens de oorlog vergisten in de aard van het Duitse echtpaar dat in die tijd in Sanders huis woonde: zij lieten een aantal joden onderduiken. De dorpsbewoners hadden daar geen weet van, daardoor behandelden ze het echtpaar anders dan ze verdiend zouden hebben. Omdat Engelen schrijft over de gevolgen van discriminatie in de Tweede Wereldoorlog, is de boodschap overduidelijk: niemand mag zich ooit door vooroordelen laten leiden.
De boeken van Theo Engelen zijn vanaf het eerste hoofdstuk spannend. Elk boek opent met een situatie die vragen bij de lezer oproept. Hij wordt daardoor uitgenodigd verder te lezen. De riddergrot begint met een historische scène waarin een geheime gang in een grot wordt afgesloten, De nacht van de doorbraak begint