halenbundel was volgens de jury gelegen ‘in de heldere en genuanceerde kijk op de problematiek van Turkse immigranten’.
Ook in de motivatie voor de bekroning van het werk van Noni Lichtveld en Gerda Havertong met de E. du Perronprijs 1988 voor hun schriftelijke en mondelinge bijdrage aan de verdere verspreiding van het Anansi-verhaal, speelde het voortbouwen op de orale verteltraditie een belangrijke rol, naast ‘de toevoeging van een Surinaams element aan onze multiraciale cultuur’.
De E. du Perronprijs 1989 ging naar de leesmethode Horizon, waarin volgens de jury sprake was van een bijdrage ‘tot een positieve houding ten aanzien van andere culturen’. De methode toont respect voor verschil in levensstijl, opvattingen en ieders in de cultuur gewortelde identiteit en geeft informatie waaraan behoefte is met het oog op de snelle veranderingen in de Nederlandse samenleving.
Het enige bekroonde boek voor jonge kinderen is Kikker en de vreemdeling van Max Velthuijs, dat de E. du Perronprijs 1994 ontving. De jury kende Velthuijs de prijs toe vanwege ‘de wijze waarop hij voor een publiek van jong en oud met Kikker en de vreemdeling laat zien hoe het aanvankelijke “onbekend maakt onbemind” plaats maakt voor waardering en verdraagzaamheid’. Velthuijs doet dit door vooroordelen te ondergraven en sympathie op te wekken voor de vreemdeling ‘die zich ontpopt als een behulpzame, handige, amusante redder in nood’. De jury typeerde het prentenboek als ‘een hart onder de riem van elke vreemdeling in onze samenleving’.
Net als eerder Halil Gür richtte Karlijn Stoffels met de adolescentenroman Stiefland de aandacht op een veronachtzaamde groep, namelijk illegalen. Volgens de jury kwam Stoffels de E. du Perronprijs 1998 toe vanwege haar literaire engagement: ‘Karlijn Stoffels heeft een open zenuw van de samenleving blootgelegd en gesitueerd in de leefwereld van jongeren.’
De E. du Perronprijs 1999 ging naar het toneelstuk Reizen met eieren van Heleen Volman. De jury sprak hierbij wederom van literair engagement, omdat Volman met haar toneelstuk ‘het herdenken van de Tweede Wereldoorlog uit zijn nationale context [heeft] gehaald en binnen de couleur locale van de multiculturele samenleving van een hedendaagse klas kinderen [heeft] geplaatst’.
Van de broers Karim en Hakim Traïdia, die de E. du Perronprijs 2006 voor hun hele oeuvre ontvingen, is Hakim degene die zich vooral op de jeugd richt. De jury prees met name de wijze waarop de broers verschillende kunstvormen gebruiken en vergeleek hen met ‘een Sheherazade, die verhalen vertelt om te blijven voelen, tradities opnieuw vorm te geven,