Psychologische diepgang krijgen de verhalen doordat de schrijfster in de huid kruipt van haar hoofdpersonen. Hierdoor zijn er voor de lezers veel mogelijkheden zich in te leven. Toch ligt de nadruk vooral op het spannende verhaal en zijn de problemen van de verhaalfiguren hieraan ondergeschikt. Dit is met name het geval in Hou je taai! en Een muis met klauwen.
Het werk van Lieneke Dijkzeul heeft een realistisch karakter. De wereld van het verhaal lijkt sterk op de dagelijkse werkelijkheid. Gezinsomstandigheden en schoolsituaties krijgen flinke aandacht. Ook de maatschappelijke omstandigheden van de volwassenen worden geschetst. Deze zijn meestal weinig florissant: alleenstaande of gescheiden moeders die zich nauwelijks staande kunnen houden, gezinnen met financiële moeilijkheden en bejaarden die bijna geen sociale contacten hebben. De hoofdpersonen zijn in aanleg vrij gesloten, maar de echte eenzaamheid waarin ze terechtkomen wordt vooral veroorzaakt door omstandigheden van buitenaf. Omdat ze hieraan weinig kunnen veranderen, leidt dit tot gevoelens van onmacht (Daan), verdriet (Merel) of opstandigheid (David).
In Hou je taai! wordt Eva's eenzaamheid veroorzaakt doordat vader en moeder bijna nooit thuis zijn. Ook Daan krijgt weinig aandacht, omdat zijn moeder werkt en studeert. Problemen heeft hij daar niet mee. De bejaarde mevrouw Versteeg heeft het wel moeilijk. Zij is na een werkzaam en druk leven in een sociaal isolement terechtgekomen. Als zij gaat inbreken bij medebewoonsters van het bejaardentehuis, doet ze dit om de spanning in het leven terug te brengen. Haar daad is in de eerste plaats een schreeuw om aandacht.
In De tweede viool komt Davids isolement voort uit de armoedige omstandigheden waarin hij opgroeit. De beroerde gezinssituatie is veroorzaakt door de scheiding van zijn ouders. Davids vader heeft het gezin in de steek gelaten, omdat hij niet bestand was tegen de problemen die het opvoeden van een zwaar gehandicapt kind (Davids jongere zusje) met zich meebrengt.
In Een muis met klauwen komt Merel Muys op school alleen te staan als een nieuweling die snel tot leidersfiguur van de klas uitgroeit, haar begint te pesten. Ook thuis, met een altijd boenende en zuchtende moeder, voelt zij zich niet gelukkig. Ze is een angstig meisje dat steeds in haar schulp kruipt.
In alle verhalen slagen de hoofdpersonen erin hun eenzaamheid te doorbreken. In Hou je taai! raakt Daan bevriend met Eva, in De tweede viool worden David en Bella vrienden en in Een muis met klauwen sluit Merel vriendschap met Frank. Deze vriendschappen ontwikkelen en verdiepen