een bekend is met één of meer Disney-figuren. Wat ook belangrijk bijgedragen heeft aan de wereldwijde bekendheid, is de ruime toepassing van merchandising, het verkopen van Disney-figuren als reclameprodukt.
Van alle in druk verschenen publikaties waarop de naam Walt Disney (Productions) prijkt, zijn de meeste van de hand van vele, vaak onbekende, tekenaars en schrijvers. Na het bedenken van Mickey Mouse heeft Walt Disney zelf vrijwel niet meer getekend en geschreven, zodat in feite al zijn creaties het produkt zijn van zijn vele studiomedewerkers. Enkele van die medewerkers gingen zelfs voor uitgevers stripverhalen van Disney-figuren tekenen en schrijven, zonder dat van veel bemoeienis van de Disney-studio's sprake was. Zo werd de in ons land zo bekende Donald Duck voornamelijk getekend door de Amerikaan Carl Barks. Bij het al sinds 1952 in ons land verschijnende gelijknamige weekblad wordt Barks' tekenstijl aangehouden als voorbeeld voor de vele jongere tekenaars die momenteel de strip verzorgen.
Disney's verdiensten bestonden voornamelijk uit het grensverleggende karakter waarmee hij veel van zijn produkties tot stand bracht. Zo maakte hij in de begintijd tekenfilms waarbij hij de tekeningen combineerde met live-actionopnamen en was hij een van de eersten die experimenteerde met de geluidsfilm, hetgeen belangrijk bijdroeg aan het succes van zijn Mickey Mouse-films. In de jaren dertig introduceerde hij muziek als een wezenlijk bestanddeel binnen het filmverhaal; in 1937 bracht hij de eerste avondvullende tekenfilm Snow White uit. Veel van deze ondernemingen hielden niet zelden een groot financieel risico in, hetgeen Disney diverse malen in problemen bracht. Toch is het zo, dat hij telkens weer nieuwe uitdagingen aanging, waardoor hij zijn studio's tot de bekendste ter wereld maakte.
Naast de voor tekenfilm gecreëerde figuren, baseerde Disney zich voornamelijk op bestaande sprookjesfiguren als Doornroosje en Sneeuwwitje, en op boekpersonages als Alice uit Alice in Wonderland. De verwerking wijkt meestal af van het origineel, maar door de grote bekendheid van de Disney-boeken worden deze vaak als origineel beschouwd. Opvallend aan de Disney-bewerkingen is, dat bepaalde grimmige kantjes uit het originele werk zijn afgezwakt. Dood, geweld en seksualiteit zijn dan ook niet aan te treffen in de Disney-adaptaties. Wat er daarentegen weer aan toegevoegd werd, is een levensblijheid die, volgens veel critici, de lezer een weinig met de realiteitovereenkomstige wereld voorschotelt.