Illustratie van Gustave Doré uit Don Quichot
weet wél waardering op te brengen voor de boeiende elementen van dit genre. De kritiek betreft hen die het oude ridderideaal in een veranderende wereld willen handhaven; maar aan de andere kant getuigt Cervantes van sympathie voor dwazen die een ideaal nastreven.
Don Quichot als satirische roman beeldt de tegenstelling tussen ideaal en werkelijkheid uit, aan de hand van Don Quichot, de dolende ridder, en zijn schildknaap, de arme boer Sancho Panza. Naarmate ze meer komische en trieste avonturen beleven, gaan ze steeds meer in hun idealen geloven: Don Quichot in die van Dulcinea, de Vrouw van zijn gedachten, Sancho in die van het verlangde gouverneurschap van een eiland.
In het tweede deel van Don Quichots avonturen groeien Don Quichot en Sancho Panza naar elkaar toe, en het spel van ridder en knecht wordt door anderen meegespeeld. De tegenstelling tussen fantasie en werkelijkheid wordt opgeheven als Don Quichot, genezen van zijn waandenkbeelden, sterft.
Dit boek is leesbaar voor jong en oud: kinderen lezen het om de avonturen en de gekke situaties (windmolens worden ridders, schaapskudden legers, reizende monniken rovers). Voor volwassenen is het een literair boek, vol met levenswijsheden en spreekwoorden, die Sancho Panza tot wanhoop van Don Quichot, op allerlei manieren aaneenrijgt. Onze taal is zelfs verrijkt met uitdrukkingen als ‘tegen windmolens’ vechten en ‘een quichotesk optreden en uiterlijk’.