Geschiedenis
Het CBK is in 1985 ontstaan vanuit een project waarbij de catalogi van de kinderboekencollecties van NBLC Boek & Jeugd en van de Koninklijke Bibliotheek werden geautomatiseerd. De titels werden vanaf de cataloguskaarten ingevoerd in de Gemeenschappelijke Geautomatiseerde Catalogus, beheerd door PICA.
Het toenmalige Ministerie van WVC kende in 1995 een subsidie toe voor de verdere ontwikkeling van het CBK. Boek & Jeugd inventariseerde de verschillende kinderboekencollecties en stelde op basis daarvan een plan op voor een gezamenlijke catalogus. De eerste samenwerkende partners waren de Vereniging NBLC voor Boek & Jeugd, Stichting NBLC voor de Landelijke Bibliotheek Centrale, Gemeentebibliotheek Rotterdam, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Koninklijke Bibliotheek en Openbare Bibliotheek Den Haag. Later voegden ook Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (1996) en Stadsbibliotheek Haarlem (1997) zich erbij. In november 1997 werd NBLC Boek & Jeugd geïntegreerd in het Letterkundig Museum en kreeg de Koninklijke Bibliotheek de kinderboekencollectie in langdurige bruikleen. Sindsdien zijn de kinderboeken van deze instellingen alleen ter inzage.
Bibliotheek Arnhem begon in november 2000 met de invoer van circa vierduizend oude kinderboeken. Deze kunnen voor het grootste deel via het Interbibliothecair Leenverkeer geleend worden. Tegelijkertijd meldde de Stichting Kinderboek Cultuurbezit zich met ongeveer dertigduizend titels die in een eerder stadium bij de Universiteitsbibliotheek Groningen waren ingevoerd, als deelnemer aan. De boeken van deze stichting kunnen rechtstreeks, zonder tussenkomst van een bibliotheek, worden geleend.