vast hoe de Kerstman onder barre weersomstandigheden mopperend en foeterend zijn jaarlijkse pakjesronde volbrengt. Briggs' eigen vader, die dertig jaar lang in weer en wind de melk bezorgde stond model voor deze zeer aardse Kerstman. Er volgt nog een tweede deel: Father Christmas goes on holiday. In dezelfde lijn ligt het poëtische en geestige prentenboek De sneeuwman. Zonder één woord tekst vertelt het over een jongetje, dat met grote toewijding een sneeuwman boetseert. Wanneer iedereen slaapt komt deze tot leven en beleeft met zijn kleine schepper een dolle nacht. De volgende dag zet de dooi in en gaat de sneeuwman de weg van al zijn voorgangers. De vriendelijke, vaderlijke heer van sneeuw had veel succes en ging op kaarten, postpapier en dergelijke een eigen leven leiden. Ook werd er een tekenfilm naar het boek gemaakt.
Inmiddels is duidelijk dat Briggs definitief heeft gekozen voor de stripvorm. Pas in De Verschrikkelijke Blikjes-Generaal en de Oude IJzeren Dame zal hij die weer loslaten. Bij verschillende gelegenheden vaart de tekenaar uit tegen het idee dat strips ‘a form of entertainment for the simple-minded’ zouden zijn. Deze hardnekkige onderwaardering berust volgens hem op het snobistische uitgangspunt, dat iets wat zo populair is nooit goed kan zijn. De visie waarin de strip als een ‘minor art form’ wordt gezien bestrijdt Briggs echter in de eerste plaats met goed opgebouwde, humoristische verhalen, die met groot technisch kunnen, toewijding en oog voor détail getekend zijn.
Met de in ons land niet vertaalde Fungus the Bogeyman (1977) en Gentleman Jim (1979) komen er een nieuwe kleur en toon in Briggs' boeken. Donkere tinten, pessimisme en melancholie bereiden de weg voor het cynisme en de harde kritiek die in Toen viel de bom een toegewijd lezerspubliek zullen opschrikken. Fungus woont onder de aarde in een rijk van klamheid, duisternis en stilte. Het dagelijks leven en de idealen staan er haaks op het bestaan van de aardse stervelingen, de zogenaamde ‘Dry-cleaners’. Alles draait om slijmerige traagheid en kletsnat gekleef. Het leven in Bogeydom wordt tot in détails uitgetekend en beschreven. Fungus the Bogeyman werd een geweldig (verkoop)succes en in de media luid geprezen (‘The nastiest book ever published for children’). De kritiek op de twintigtse-eeuwse beschaving en de enorme lappen handgeschreven tekst maken het boek beslist niet tot een door kinderen eenvoudig te consumeren strip.
Ook Gentleman Jim richt zich op een meer volwassen publiek. Jim (van middelbare leeftijd) slijt zijn dagen als schoonmaker van openbare toiletten. Wanneer hij een van zijn dagdromen probeert te realiseren en struikrover wil worden stuit hij op de regels en de bazen van de