den met verwarrende gevoelens en ingrijpende gebeurtenissen. Daarbij wisselt Brashares vlot af tussen de vier meiden. Ze verbindt de belevenissen van de Zusters door de brieven en e-mails die ze elkaar sturen. Aan het einde van de vakantie wordt de Broek in een ceremoniële bijeenkomst opgeborgen tot het weer zomer is. De volgende drie boeken pakken de draad aan het begin van een nieuwe zomer telkens weer op.
Centraal in de reeks staat het proces van volwassenwording dat de meisjes doormaken. Zo graaft Bridget in boek twee in haar verleden naar informatie over haar moeder die zelfmoord heeft gepleegd. In boek drie krijgt de verlegen Lena ruzie met haar vader over de studiekeuze die ze wil maken, wat haar dwingt om voor het eerst echt voor zichzelf op te komen. Carmen tracht in hetzelfde boek met moeite zowel haar goede als haar slechte eigenschappen te accepteren. De auteur eindigt de reeks met 4 vriendinnen voor altijd, waarin de hoofdpersonages een jaar of achttien geworden zijn. Opnieuw worden ze geconfronteerd met zichzelf, maar in dit boek vooral met liefdesperikelen. Aan het einde van het boek is de magische spijkerbroek spoorloos. Intussen zijn de meisjes zo volwassen geworden dat ze de broek kunnen missen, maar tegelijk beseffen ze dat ze niet zonder elkaar kunnen.
Ondanks alle problemen die aan bod komen, wordt de beschrijving van het leven van de meisjes nooit te zwaar. Brashares weet een evenwicht te bewaren tussen luchtigheid en diepgang. Deze combinatie van humor en levenswijsheid keert ook terug in het openingscitaat dat zij voor elk hoofdstuk plaatst. De citaten kunnen namelijk zowel speels zijn (zoals een quote van Homer Simpson) als diepgaand (bijvoorbeeld een uitspraak van de door Brashares bewonderde Marcel Proust). Dat de verhalen gemakkelijk weg lezen, is ook te danken aan de vlotte, weliswaar soms wat breedsprakige taal met levendige dialogen.
Na de spijkerbroekreeks schreef Brashares een roman voor volwassenen, De laatste zomer. Dit verhaal draait om de gecompliceerde verhouding tussen drie jeugdvrienden: de gekwelde Paul en de zussen Riley en Alice. Het boek is even romantisch, maar minder frivool dan de meidenboeken en bevat een complexere verhaallijn. De laatste zomer werd gevolgd door de chicklit roman Echte vriendinnen, die speelt in dezelfde stad als die waar de Zusters opgroeiden. De hoofdpersonen zijn drie meisjes van veertien: Ama, Romy en Em. In echte ‘spijkerbroektrant’ - luchthartig en herkenbaar - beschrijft Brashares hoe deze vriendinnen uit elkaar groeien en voor welke uitdagingen ieder van hen in de zomer komt te staan. Het leidmotief van de broek is hier vervangen door drie wilgjes die ze ooit samen hebben geplant.