Kinderboeken
Het was toeval, of noem het een speelse grap van het lot, dat Cecil Bødker voor kinderen ging schrijven. In de krant had zij al gelezen dat De Deense Academie auteurs uitnodigde een kinderboek te schrijven, waarvoor een eerste prijs van 50.000 Deense kronen (toen ongeveer f 25.000) uitgeloofd werd, toen de postbode bij haar een envelop met het reglement voor die wedstrijd achterliet. De brief was geadresseerd aan iemand anders, maar die was bij de post niet bekend ‘en jij bent schrijver, dus misschien heb je er wel wat aan’, was de mening van de postbode. Schrijven voor kinderen, dat was een uitdaging die haar aansprak en zij begon meteen met de voorbereidingen, die bestonden uit het herlezen van een groot aantal kinderboeken uit haar jeugd. Het viel haar op dat zij de meeste boeken nog van gebeurtenis tot gebeurtenis kende, maar dat er nu soms lange passages in bleken te staan, waarvan zij zich niet kon herinneren dat ze ze ooit gelezen had. Dat waren de moraliserende bladzijden, die op het lezende kind zo weinig indruk maken dat ze onmiddellijk vergeten worden. Ze nam zich voor een jeugdboek te schrijven zonder enige moralisatie, een boek dat avontuurlijk moest zijn en waarvan de jonge lezer zelf maar moest uitmaken of de personen goed of slecht handelden. Het werd Silas en de zwarte merrie, waarmee zij in 1967 de grote prijs van de Academie in de wacht sleepte.
De weggelopen circusjongen Silas weet op een handige manier een paard in zijn bezit te krijgen, waarmee hij door een wereld trekt die nergens te lokaliseren valt, maar die duidelijk zeventiende-eeuwse trekken vertoont. Als hij door volwassenen belaagd wordt, deinst hij er niet voor terug hen te bedriegen en zelfs te bedreigen, zodat hij steeds als overwinnaar uit de strijd te voorschijn komt.
Dit eerste Silas-boek heeft tot nu toe zes vervolgen gekregen, waarvan Silas en Been-Godik en Silas vreemd voor 15 in het Nederlands vertaald zijn. Door de delen heen keert een aantal personen telkens terug, met name de gehandicapte jongen Been-Godik en de scharesliep Paardekraai, die Silas voortdurend dwars zit en hem een paar keer naar het leven staat.
De Silas-boeken worden door jonge lezers gewaardeerd om de aaneenschakeling van avontuurlijke gebeurtenissen, maar de meningen van vooral Deense pedagogen zijn verdeeld.