In dit vlot vertelde verhaal wisselen spannende, humoristische en ‘zielige’ gebeurtenissen elkaar af. Mede daardoor is het geschikt voor een brede groep lezers.
Nog in hetzelfde jaar verscheen Al het water van de zee, geschreven voor lezers vanaf ongeveer dertien jaar. Het thema van dit omvangrijke realistische boek is pesten en gepest worden. Het verhaal speelt op Terschelling tijdens een kampweek van een tweede klas van de middelbare school. De begaafde en kunstzinnige Ivo wordt al een tijd gepest, maar het getreiter bereikt in de kampweek een dramatisch dieptepunt.
De opbouw van het boek is ongewoon. De vierentwintig hoofdstukken zijn geschreven vanuit het perspectief van telkens een andere leerling, terwijl de verhaallijn doorloopt en steeds meer begint te boeien. Alleen aan het eind, wanneer het drama de ontknoping nadert, worden de perspectiefwisselingen wat vermoeiend. Beukenkamp is er redelijk in geslaagd zich in te leven in totaal verschillende personen, al blijven sommigen van hen steken in de rol van meeloper of stoere pestkop, waardoor hun gedrag behoorlijk voorspelbaar is.
Al het water van de zee is duidelijk geschreven met pedagogische bedoelingen, wat nog eens versterkt wordt door het ‘naschrift’. Daarin richt de schrijfster zich eerst tot de ‘gepesten en getreiterden’, daarna tot de pestkoppen en ten slotte tot de meelopers.
Ontvoerd vertelt van de zestienjarige Daphne die door drie ontvoerders in een kelder wordt opgesloten totdat haar vader een grote som losgeld heeft betaald. Het verhaal heeft de vorm van een dagboek waarin Daphne tijdens de drie weken dat de ontvoering duurt, noteert wat haar overkomt. Door de ik-vorm krijgt de lezer uitvoerig inzicht in de gedachten en gevoelens van Daphne, die niet altijd getuigen van diepgang. Angst is het overheersende gevoel, maar al gauw komt daar iets bij: Daphne wordt verliefd op David, de jonge ontvoerder die haar dagelijks eten brengt. Hij lijkt ook iets voor Daphne te voelen, troost haar op moeilijke momenten en beschermt haar tegen de agressieve en gewelddadige houding van de twee andere ontvoerders. Op het eind redt hij zelfs haar leven. De verwarring van Daphne komt duidelijk naar voren: enerzijds is ze verliefd op David, anderzijds is hij het die haar gevangen houdt. Ze wil zekerheid over zijn gevoelens maar krijgt die niet.
Er is niet alleen aandacht voor het spannende verhaalverloop met de gebruikelijke fases in een ontvoeringszaak, zoals mislukte ontsnappingspogingen, manieren om de aandacht van de buitenwereld te trekken en de angstaanjagende uren na het overhandigen van het losgeld. Daphne schrijft in haar ‘dagboek’