ren. Het leven van de straatkinderen is hard. Toch is Straatvlinders geen somber boek. Lesley Beake heeft het verhaal gekruid met een weemoedige, ietwat wrange soort humor. De onderlinge solidariteit tussen de zwerfkinderen is hartverwarmend. Het pleit voor Beake's talent als schrijfster, dat men zich tijdens het lezen nauwelijks bewust is van de moraal die ze het boek heeft meegegeven.
Ontevrede gaat over drie generaties Bosjesmannen in Zuidwest-Afrika, een gebied dat tijdens de Eerste Wereldoorlog bezet werd door Zuid-Afrika; later ging het Namibië heten. De hoofdpersoon is Be, een meisje van een jaar of vijftien. Op de eerste bladzijde vertelt ze dat ze opzettelijk een giftige pijl in haar been heeft gestoken. Daarna volgt een lange terugblik, afgewisseld met cursief gedrukte stukjes heden waarin Be op de dood wacht; zo ontstaat een spanningsboog: sterft ze of niet?
In de terugblikken komt naar voren dat Be jaren geleden door haar moeder Aia werd meegenomen naar Ontevrede, de boerderij waar Aia's vader werkt. Be kan niet begrijpen waarom haar grootvader daar nog steeds werkt. In de Eerste Wereldoorlog is hij door ‘oubaas’, de vader van zijn tegenwoordige baas (‘kleinbaas’) vastgebonden en naar Ontevrede gevoerd. Daar werd hij als een slaaf te werk gesteld. Na de dood van oubaas is hij teruggegaan naar zijn geboortedorp. De ‘Boesmans’, zoals ze in het Afrikaans heten, bleken door de blanken in huizen te zijn gestopt. Velen raakten aan de drank; de overgang van een traditionele naar een moderne leefwijze was te groot. Grootvader wilde er niet blijven. ‘Dus kwam ik terug naar de enige plek die ik had. Ik kwam naar huis, naar Ontevrede.’ Daar ontfermt hij zich over kleinbaas en wordt zijn vertrouweling, al zal die dat niet graag toegeven.
‘Ontevrede betekent niet genoeg,’ zegt grootvader. ‘Niet gelukkig zijn met wat je hebt... met wat je bent... met wat je krijgt.’ Kleinbaas en zijn vrouw Min leiden gefrustreerde levens. Zij was ooit een briljant studente, maar werd verliefd op kleinbaas en leeft nu op een plek waar ze niet kan aarden. Regelmatig is ze zwaar depressief. Kleinbaas is verbitterd: Ontevrede is het enige wat hij heeft geërfd; oubaas was tegen zijn huwelijk.
Ontevrede, geschreven in een intense, poëtische stijl, laat zien hoe gecompliceerd menselijke verhoudingen kunnen zijn, ook die tussen blank en zwart. Tegelijk is het een verhaal over hoe moeilijk het is om te kiezen voor verandering. Khoe, een leeftijdgenoot van Be op wie ze verliefd wordt, vertegenwoordigt de toekomst. Hij maakt duidelijk dat het geen zin heeft terug te keren naar de oude manier van leven. Dankzij verkiezingen onder auspiciën van de