subtiel wordt dat door Honor Arundel uitgedrukt in de slotzinnen: ‘Gelooft u niet dat ik gegroeid ben?’ vroeg ik mijn moeder toen we gearmd naar de auto liepen. ‘Zeg eens eerlijk denkt u dat ik groter ben geworden?’
Blijkens recensies hebben lezers van Goeie mensen, spaar me zelfs het vervolgboek Woorden waar je niks voor koopt nodig om in te zien dat Janet niet zo'n vreselijk schepsel is als het lijkt. Janet die nu zij gaat studeren in Edinburg eindelijk zelfstandig is, wil deze onafhankelijkheid koste wat kost handhaven. Het hele boek laat zien hoe deze wens voortdurend botst met allerlei gebeurtenissen en vooral hoe strijdig die is met de ideeën van Thomas, op wie zij toch verliefd raakt. Ondanks het feit dat haar oudtante Agnes, bij wie ze inwoont, net in het ziekenhuis wordt opgenomen, gaat ze toch op vakantie. Pas als ze eenmaal onderweg is, krijgt ze wroeging. Meer vanwege het feit dat haar vakantie bedorven is dan om het feit op zich. In Woorden waar je niks voor koopt wordt Janet geconfronteerd met de dood van haar moeder. Dit laat haar inzien dat ieder toch deel is van een groter geheel, of je nu zelfstandig wilt zijn of niet.
Andere problemen behandelt Honor Arundel in Het beslissende weekend en Voorbij is voorbij. Het eerste boek stelt de hoofdpersoon voor de keuze zelf haar kind op te voeden en mee te gaan met Joel, of onder de vleugels van haar moeder te blijven en zich te vereenzelvigen met het leven zoals zij dat min of meer voor haar uitstippelt. Eileen kiest voor het eerste, ondanks de wetenschap dat het nooit een echt gelukkig huwelijk zal worden. Het tweede boek behandelt het uiteenvallen van het huwelijk van Joanna's ouders. Hierdoor wordt zij geplaatst voor het leiden van haar eigen leven. Zij wordt de schrijfster die zij altijd had willen worden, al had zij het zich nooit zó voorgesteld.
Alle boeken van Honor Arundel gaan steeds over het maken van keuzes. En heel duidelijk wordt door haar gemaakt hoe haar vrouwelijke hoofdpersonen tot die keuze in het leven komen. Dit alles gebeurt in weinig literaire taal, maar in een sterk aansprekende stijl die past bij het publiek waar de boeken voor verschijnen. Nergens echter worden ze sentimenteel. Niet al haar boeken zijn in het Nederlands vertaald. De meeste zijn trouwens nog uitsluitend via de bibliotheek verkrijgbaar.