andere plaats: elk woord heeft zijn eigen plaats en funktie. Hij vindt, en dat is dan alweer een andere kwestie, dat je niet altijd ook maar moet willen verwoorden de dingen die je zonder schaamte doet, of die je schaamtevol in het verborgene doet of die je niet behoort te doen. Je moet niet alles schrijven. Zo duidelijk is het overigens niet, wat een woord obsceen maakt, waarom is meiere niet obsceen en cacare wel? Beide woorden slaan op dezelfde verrichtingen. Waarom is vulva fatsoenlijker dan cunnus? De voorbeelden zijn van Erasmus.
Het zit 'm niet in de woorden, knik ik bevestigend. (En telkens als ik even knikte dat ik het wist.) Het zit 'm toch wel in de woorden, zeg ik na enig nadenken. Het zit hem niet in de woorden, het zit hem in de persoon die je er mee aanspreekt. Je zoekt jouw woorden voor hem uit. Jij weegt hem met het gewicht van de woorden die je hem toevoegt. Jij meet de waarde die je hem toeschat met de maat van je taal; zo werkt beschaving. Ik had op dat moment zelf genoeg van die vrouw die zei dat zij nog niet gevreten had want ik voelde mij daardoor met minachting bejegend. Die op de ander gerichte waarde die het woord krijgt, daar gaat het om. Je biedt jezelf het eerst met je taal aan, zoals de hond eerst zijn hals en daarna zijn achterdelen ter kennismaking presenteert. Hij staat kommunikatie toe. De mens zoekt te bewijzen ‘dat wij het samen wel weten’, hij wil afstand overbruggen, dus schat hij zichzelf, hij schat de ander, hij schat hoe de ander hem schat en hij plaatst het woord. Maar o, hoe verschrikkelijk, daar heeft hij verkeerd geschat, zijn taal was misplaatst, de ander wenst deze graad van gemeenzaamheid niet.
Wij hebben evenals de javanen en zoveel andere volken een ‘hoge’ en een ‘lage’ taal. Evenals er een hoog en een laag javaans is, is er een hoog en een laag nederlands en voor sommigen heeft de taal zelf nog meer dan slechts twee verschillende nivo's van kommunikatie. Wie deze nivo's niet weet te onderscheiden, maakt kommunikatie onmogelijk. Hij is kultureel gezien een klungel. Wat is een klungel? Oorspronkelijk is