Daarbij komt natuurlijk nog dat ik in de vier boeken waarin ik de geschiedenis van de Nederlandse tijdschriften tussen 1941 en '51 beschrijven wil, Het Woord niet graag zou willen missen. Het blad maakt immers deel uit van het hele mozaïek van de literaire bladen in die tijd en kan daaruit alleen met grote schade voor het geheel worden weggelaten.
Hetzelfde geldt (tussen haakjes) voor Libertinage: Hanneke Eggels is bezig een boek over dit tijdschrift te schrijven, waarbij ze vooral aandacht besteedt aan de ideeën die daarin verdedigd werden. Hoewel die ideeën - wellicht minder uitvoerig - ook in mijn verhaal ter sprake komen, is mijn benadering van de geschiedenis van het blad volkomen anders. Het hoofdstuk in mijn boek over Libertinage kan dan ook niet - bij wijze van culinaire variant - als mosterd vóór de maaltijd beschouwd worden.
Verder heb ik in het eerste hoofdstuk nogal wat aandacht besteed aan de historie van het tijdschrift Voorpost, dat aan Het Woord voorafging, maar dat na een valse start niet verder verschenen is. Ik heb dat vooral gedaan om het wel en wee van De Bezige Bij in die eerste maanden na de bevrijding van dichtbij te kunnen beschrijven. Ik vond de geschiedenis van deze groep ‘jonge honden’ in de uitgeverswereld te aardig om er zo maar aan voorbij te gaan: allerlei ambities en onzekerheden en ook de momenten van woede en geluk komen er duidelijk in naar voren. Bovendien geeft die geschiedenis een intieme kijk op de sfeer waarin Het Woord werd opgericht.
Neemt de historie van Voorpost dus wat extra plaats in, ik heb weer ruimte gewonnen door de laatste twee jaargangen van Het Woord in één hoofdstuk samen te voegen. De reden daarvoor was dat er in de tweede jaargang slechts drie afleveringen van het blad verschenen zijn en in de derde jaargang vier, wat op zichzelf wel erg karig zou zijn voor twee aparte hoofdstukken. Bovendien is de redactie in deze twee jaargangen ongewijzigd gebleven, zodat er ook wat artistieke uitgangspunten betreft gesproken kan worden over één periode.
Hierna wordt de geschiedenis van Criterium uitvoerig in drie hoofdstukken beschreven. Zoals de lezer zal opmerken, heb ik daarbij vooral aandacht besteed aan de relatie tussen twee van de redacteuren van dit blad: Adriaan Morriën en Willem Frederik Hermans. Voor de eerste keer is het mogelijk hun vriendschap, maar ook het begin van hun latere verwijdering via de door hen in die tijd gewisselde brieven te volgen. Ik heb bij de beschrijving daarvan ook gebruik gemaakt van informatie die afkomstig is uit door hen gepubliceerde pamfletten, artikelen en andere teksten.
Aanvankelijk heeft het me - ondanks de welwillende medewerking van de redacteuren van Libertinage, Hans Gomperts en Huyck van Leeuwen - veel moeite gekost voldoende gegevens voor het hoofdstuk over dat blad