De doodsboodschapsvogel. Elzaro & Yorkafowru. Een oraal koningsdrama
(1986)–Edgar Cairo– Auteursrechtelijk beschermdEdgar Cairo, De doodsboodschapsvogel. Elzaro & Yorkafowru. Een oraal koningsdrama. Zuid, Brussel / Kumbalutu, Amsterdam 1986
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
-
-
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van De doodsboodschapsvogel. Elzaro & Yorkafowru. Een oraal koningsdrama van Edgar Cairo uit 1986.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 2, 30, 76, binnenkant achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
Edgar Cairo
ELZARO & YORKAFOERU
DE DOODSBOODSCHAPSVOGEL
Een Oraal Koningsdrama
[pagina 1]
DE DOODSBOODSCHAPSVOGEL
[pagina 3]
Edgar Cairo
DE DOODSBOODSCHAPSVOGEL
Elzaro & Yorkafowru
Een Oraal Koningsdrama
ZUID BRUSSEL
KUMBALUTU AMSTERDAM
[pagina 4]
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, mikrofilm, of op enigerlei andere wijze, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de auteur.
De doodsboodschapsvogel
Copyright § 1978, 1984, 1986 Edgar Cairo
Boekproduktie Uitgeverij In de Knipscheer Haarlem
Eerste uitgave december 1986 Uitgeverij Zuid Brussel
i.s.m. Stichting Kumbalutu Postbus 1758 1000 BT Amsterdam
ISBN 90 6773 005 X
[pagina 5]
De werken van Edgar Cairo
Edgar Cairo - geb.: 7-5-'48 te Paramaribo, Suriname - is inmiddels auteur van ruim dertig werken, waaronder romans, poëziebundels, columns (gebundelde Volkskrant-columns, dln I en II), essays, toneelstukken, etcetera.
De toneelwerken van Edgar Cairo
I. Ba Anansi Woi! Woi! Woi!/Die Dood van Spin. Sociaal theater-projekt met als thema: de strijd om het behoud van identiteit; komisch theater rond de legendarische figuur ‘Anansi’, Vriend Spin; in het Nederlands, het Sranan-Tongo [het Surinaams], het Surinaams-Nederlands, het Samami [Surinaams-Hindustaans] en het Surinaams-Javaans (met inleiding en waar nodig vertalingen).
Dit stuk is door kenners ook wel de voorloper van het multikulturele theater in Nederland genoemd, niet alleen omdat het 't eerste, in speciale opdracht geschreven theaterstuk uit de etnische minderheden in Nederland was, maar vooral gezien de grote ‘etnische mixage van spelers en musici’ die daadwerkelijk hun medewerking eraan verleenden.
Eerste opvoering: Rotterdam, 1976. Uitgave: Rotterdamse Kunststichting, 1978.
II. Brokositon/Puin, istorsi pré. een historisch getint zang- & dansspel, 'n soort ‘Afro-musical’. Theater in het Sranan-Tongo (met vertaling & inleiding); liederen op basis van de inmiddels bekend en populair geworden ‘Winti-stijl’. Amsterdam, 1978.
III. Masra, radio-hoorspel over een Derde Wereld-politikus die regeert in de stijl van een Afrikaanse ‘chief’, zoals bijvoorbeeld in de Nigeriaanse roman ‘A Man of the People’ van Chinua Achebe. NOS, Hilversum, 1980.
IV. Dagrati! Dagrati!/Verovering van de Dageraat! Theaterstuk over
[pagina 6]
de slavenopstand van 1763 te Plantage Dageraat, Guyana (onder Ned. bewind). Opgevoerd door Djompo Abra, Rotterdam, 1980. Uitgave september 1984.
V. Het Koninkrijk IJmond/Ba Kuku - Ba Buba, een Oraal Koningsdrama in vijf bedrijven. Theaterstuk rondom het ‘koning-opperhoofd’ Ba Kuku - Ba Buba, Heer van de Mensenhuid en meester van ‘de IJmond als bananenplantage’; theater met enerzijds klassiek-Europese en anderzijds klassiek-Afrikaanse elementen.
VI. Amekigaädu/De Verheerlijking, een Oraal Koningsdrama met het historisch-racisme als thema: het stuk speelt zich af in een kolonie (Suriname) in het midden van de 17e eeuw, met enerzijds Engelse (daarna Hollandse) soldaten en anderzijds negerslaven. Verwikkelingen rondom de kroning van een jonge Yoruba-vorst; Amsterdam, 1985.
VII. Neti nanga joe!/Nacht met jou! Avantgardistisch drama over ‘de dood en het menselijk bestaan’. Amsterdam, 1978.
VIII. De Doodsboodschapsvogel/Elzaro & Yorkafowru. Theaterstuk over de mens in verhouding tot de geschiedenis; mythisch drama over ongeboren kind dat op het punt staat het verleden van een gekoloniseerde natie te erven. Stuk over lichaam & geest, materie & spiritualiteit als koning & kroon van dit bestaan. Origineel stuk over de zelfhaat van de verdrukten, met uitgebreide instrukties voor opvoering in de z.g. ‘Winti-stijl’. Amsterdam, 1985.
[pagina 7]
DE DOODSBOODSCHAPSVOGEL
Elzaro & Yorkafowru
Theaterstuk over de ontmoeting van ‘de mens’ en ‘zijn wezen’; een verantwoording van de geschiedenis in theatervorm; een konfrontatie tussen de machtigen en machtlozen van deze, door de mens gekwelde wereld; een analyse van het zwarte bewustzijn.
Theater over de zelfhaat der verdrukten.
[ achterplat]