trokken, maar toch nog sterk en homogeen genoeg, dachten de Gentenaars, om de Engelsen in Gentse wateren geducht te slaan.
Het wekt wel enige verwondering, dat de Gentenaars zelfs in de verste verte niet vermoedden, met welk reuzensterk achttal de Engelsen hun een bezoek brachten. Zij wisten toch dat hun tegenstrevers brandden van verlangen om de vroegere nederlagen te wreken, en zij wisten eveneens dat Jesus College, enig onder al de Engelse clubs, de ‘Gentse slag’ wel niet bepaald aangenomen, maar toch wel degelijk aangeleerd had. In elk geval konden zij niet twijfelen, of het was een allereerste-klasse ploeg, die 't Kanaal overstak.
De Engelsen kwamen, een week vóór de match, om zich aan de Gentse wateren te wennen. Leukweg sloegen zij de ‘training’ van de Gentenaars gade en zeiden er veel goeds van. Hun eigen prestatie viel niet mee. Het waren flinke, forse mannen, maar hun slag, ja, wat voor slag was het nu eigenlijk? Half Gents, half Engels: beslist een ongunstige indruk. Minder dan ooit twijfelden de Gentenaars aan een schitterende overwinning. Dat zij met een flinke vijftig meters voorsprong zouden aankomen, werd alom verkondigd en leek volstrekt niet overdreven.
Toen kwam de grote dag. Ten aanschouwe van zowat tweemaal honderd duizend mensen, onder het prachtigste weer, dat men ooit heeft genoten, werd de grote match gevaren. Een hoge vlaggestok stond goed in 't zicht geplant, met aan top twee wapperende vlaggen: de Engelse en de Belgische. Zodra een van de beide gieken voorsprong kreeg, zou een van de twee vlaggen worden neergehaald.
Een wit rookpluimpje, ginds ver in 't azuurblauw van de lucht, een doffe kanonknal, een langgerekt, aanrollend Aaah! van de menigte! Zij waren weg.
Gedurende ongeveer één minuut bleven de twee vlaggen op gelijke hoogte, naast elkaar wapperen. Toen ging de Belgische langzaam-treurig naar beneden. Doodsbenauwde stilte van tweehonderd duizend mensen! Enige seconden, nog enige seconden, nóg enige seconden, en daar gaat de Belgische vlag langzaam weer op, zij bereikt de hoogte van de Engelse, zij stijgt en wappert er lustig-zegevierend boven uit! Een ex-