III Merkwaardige dieren uit Suriname's oerwoud
We weten allemaal dat de kaaiman veel op een krokodil gelijkt, maar wat zijn eigenlijk de verschillen?
Er zijn er vele, zo is het aantal tanden in onder- en bovenkaak verschillend, terwijl bij de kaaiman, wanneer de bek gesloten is, de tanden van de benedenkaak binnen de rand van de brede bovenkaak vallen. Bij een krokodil is dat nl. niet het geval. Een volwassen kaaiman is ook een stuk kleiner dan de krokodil. Twee meter zestig is voor een kaaiman een respectabele afmeting. Overigens komen er in Suriname geen krokodillen voor, kaaimannen echter zoveel te meer! In de Nanni-zwamp bv. achter Nickerie, krioelt het van die dieren. Ze zijn bruin, groenachtig gekleurd met donkere vlekken en een geel-witte buik.
Voor de mens zijn ze niet gevaarlijk, tenminste, als je er niet op trapt. Ik zeg dat zo, omdat het in Suriname meer dan eens is voorgekomen, dat iemand bij het doorwaden van een moeras op een kaaiman trapte. In dat geval heeft de onfortuinlijke natuurlijk een lelijke beet te pakken.
De kaaimannen voeden zich met kleine zoogdieren, vissen en ook weekdieren. In de maag van de kaaiman trof ik nl. vaak een groot aantal slakkenhuizen aan.
Ze leggen hun eieren, een stuk of twintig, die er uit zien als pingpong ballen, in een kuiltje in het oeverzand of in de bosrand, en bedekken die dan met dorre bladeren. De zonnewarmte moet verder de rest doen. De Indianen maken soms jacht op de dieren, omdat zij het vlees van de kaaiman eten, en ik moet zeggen: het smaakt niet slecht, al geven de klieren dicht bij de staart het vlees een lichte muskussmaak.
De Sapakara, dat hagedisachtige kwaadaardige dier, waar ik al eens eerder over vertelde, is een geducht rover van kaaimaneieren, maar wat dat betreft zijn er meerdere kapers op de kust, tot zelfs de miereneters en gordeldieren toe. Maar ook nadat het kaaimannetje uit het ei gekropen is, heeft het nog verschillende vijanden. Verschillende roofvogels pikken graag de hulpeloze kaaimannetjes op, maar de minder hulpeloze exemplaren hebben óók hun vijand. Wat is nl. het geval?
Landen als Columbia, Venezuela en Brazilië zijn de grootste leveranciers van kaaimanvellen, groot en klein, die te Havana op Cuba tot damestassen, schoenen en ander leerwerk verwerkt worden. Ook in Suriname heeft men getracht aan deze handel deel te nemen en vaak ben ik mee geweest op zo'n nachtelijke kaaimannenjacht, want deze dieren worden alleen 's nachts geschoten of gevangen. De dieren drijven met alleen hun ogen en neusgaten boven water. Overdag valt dat niet op,