In de kankantrie
(1957)–Constant Butner– Auteursrechtelijk beschermdConstant Butner, In de kankantrie. Met illustraties van Jan Korver. G.B. van Goor Zonen's U.M., Den Haag z.j. [1957]
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
gebruikt exemplaar
exemplaar Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde Leiden, signatuur: 1822 F 5
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van In de kankantrie van Constant Butner uit 1957. De illustraties zijn van de hand van Jan Korver.
redactionele ingrepen
p. 111: in het origineel is een gedeelte van de tekst slecht leesbaar. De redactie heeft de tekst tussen vierkante haken aangevuld.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, binnenkant achterplat, achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorkant stofomslag]
in de KANKANTRIE
C. BUTNER.
IN DE KANKANTRIE
door
C. BUTNER.
Omslag en platen van
J. Korver.
132 blz.
*
Heel Suriname wordt verrast door een krantenbericht: er is een roofoverval gepleegd op de bank in Paramaribo.
De rijke fantasie van Harry en Josua gaat dadelijk aan het werk, wanneer de twee onafscheidelijke vrienden horen, dat de daders vermoedelijk gevlucht zijn in de richting van plantage Rustenburg - de onderneming waarvan Harry's vader directeur is. Met Lall Bahadoer, een Hindoestaanse jongen, gaan onze vrienden op onderzoek uit. Het levert natuurlijk niets op... je kunt bankrovers tenslotte niet met een vlindernetje vangen!
Maar er is toch iets vreemds, iets geheimzinnigs. Nee, lees de rest maar liever zelf in dit ongelofelijk spannende boek.
Butner heeft met zijn Harry en Josua serie bijzonder verdienstelijk werk geleverd. De verhalen zijn zo boeiend als onze jongens ze maar wensen kunnen. Maar tegelijk leren ze het mooie Suriname kennen met zijn rijke natuur, zijn bonte vriendelijke bevolking, dat verre rijksgebied, waarvan de doorsnee Nederlander zo bedroevend weinig weet. Butner bereikt dit zonder één ogenblik ‘leerzaam’ te willen zijn. Zijn boeken vormen een ideale combinatie van het nuttige en het aangename.
Iedere Hollandse jongen, die van gezonde spanning houdt en graag eens iets hoort van verre, vreemde landen zal van de boeken over Harry en Josua genieten.
[pagina 1]
IN DE KANKANTRIE
[pagina 2]
HARRY EN JOSUA
SERIE
10-14 j.
[pagina 3]
C. BUTNER
IN DE KANKANTRIE
Omslag en platen van
JAN KORVER
G.B. VAN GOOR ZONEN's U.M. N.V. - 's-GRAVENHAGE