Niet de Christusbelijdenis op zichzelf verenigt. Christus verenigt. Hij zelf is de grond van de syntese, Hij zelf als waarachtig God en waarachtig mens, de meest onmogelijke en diepst werkelijke syntese van Godheid en mensheid, de verbinding van wat oneindig ver uit elkaar ligt vanwege de eindigheid van ons bestaan en de verkeerdheid van onze wil.
De kerkelijke vernieuwing, de nieuwe koers van de Hervormde Kerk, is volgens Miskotte geen andere dan de ontdekking van de syntese, die er is, de erkentenis van haar fundamentele macht in de blijdschap over de werkelijke onmacht van al wat verdeelt. Nooit heeft Miskotte afgelaten deze vernieuwing te bepleiten. Dat was en is dan tegelijkertijd een pleit voor de rechte en zakelijke theologie, die daarin zakelijk is, dat zij in één adem kerkelijk ter zake en wereldlijk raak spreekt. Zo pleit Miskotte voor syntese terwille van de kerk en ten bate van de wereld, dwars tegen het herrezen richtingenbedrijf in, maar een syntese, die een reflex is van de Syntese, die Jezus Christus zelf is, in hemel en op aarde, gisteren en heden en in de eeuwen der eeuwen.
Miskotte is zeker niet wat men een gemakkelijke figuur noemt. Hij kan de éne keer overbewust zijn en de andere keer zo naïef als een kind.
De zetters van In de Waagschaal bracht hij door zijn geschreven kopy met vele doorstrepingen en alle mogelijke aanvullingen aan de rand vaak tot wanhoop. De correctie van een artikel van Miskotte heeft mij eens twee en een half uur gekost. De enige troost daarbij was, dat het verwerken van de inhoud van dit artikel mij zeker een jaar kostte. Die inhoud was dan ook uitzonderlijk.
Er waren in Amsterdam kerkgangers, die nooit bij Miskotte kwamen, omdat zij hem veel te moeilijk vonden. Een aardige hartelijke vrouw uit het volk, die altijd bij mij kerkte, zei eens tegen mij: ‘Mijn broer kerkt altijd bij Ds Miskotte, maar die heeft dan ook gestudeerd, mijn zuster en ik zijn maar heel domme mensen, wij kerken bij u’. Maar ik kende ook een vrouw uit de Jordaan, die tegen mij zei: ‘Miskotte sla ik nooit over, het meeste begrijp ik niet, maar in elke preek zegt hij altijd een paar woorden, waar ik de hele week genoeg aan heb’.
Het waardevolle van Miskotte is, dat hij al wat hij bestrijdt, omdat het ten overstaan van het Woord Gods geen recht van bestaan heeft, van nature en van huis uit kent en zelf is. Dat maakt het geheel zo mild, zo