In 1926 verschijnt Christoph Blumhardt, het prachtige boekje van Thurneysen, een inleiding zowel op het werk van de oude als op dat van de jonge Blumhardt, al is het Thurneysen vooral om de jonge te doen.
In Barth's Der Protestantismus im 19. Jahrhundert (1947) is hoofdstuk 28 aan de oude Blumhardt gewijd, een buitengewoon instructief opstel. Barth laat zien dat Blumhardt een hele serie vragen aan de orde stelt, die de grenzen zowel van de liberale als van de piëtistische theologie doorbreken: de vraag naar de theodicé, de vraag naar de universaliteit van de openbaring en het geloof, de vraag naar de practische betekenis van de Nieuw-Testamentische wonderen, de vraag naar de eenheid van ziel en lichaam, de vraag naar de reëele macht der verzoening, de vraag naar de betekenis en de tegenwoordigheid van de Heilige Geest, de vraag naar de realiteit van de christelijke hoop. ‘Der Augenblick muszte kommen und er ist gekommen, der die Einsicht brachte, das hier Entscheidendes zu lernen war, gerade für die akademische Theologie’.
Behalve de dialectische theologen is ook een man als Leonhard Ragaz, de leider van de Zwitserse religieus-socialen, zeer sterk door de beide Blumhardts beïnvloed. Ragaz is zijn gehele leven bedreigd door wat Thurneysen noemt een ‘Idealisierung des Sozialismus vom Christentum aus’. Soms is hij in zijn uitlatingen zeer bepaald religieus-humanist. Het zou echter onbillijk zijn hem zonder meer als zodanig te kwalificeren. Te groot is de invloed van de beide Blumhardts op hem geweest. Barth en Thurneysen, die zelf in hun jonge jaren in de beweging van Thurneysen zaten, hebben met hem gebroken. Er zijn felle woorden tussen hen gevallen. Barth vooral was soms geweldig scherp en Ragaz, die moeilijk tegenspraak verdragen kon, was verbitterd. In de latere jaren kwam er meer toenadering en wederzijds begripi Ik zou willen spreken over ‘feindliche Brüder’. Tenslotte hadden ze samen Blumhardt tot vader. Ragaz heeft heel wat opstellen in zijn Neue Wege aan de Blumhardts gewijd. Een samenvatting gaf hij n zijn nog altijd waardevol boek Der Kampf um das Reich Gottes bei Blumhardt, Vater und Sohn und weiter.
Ik zou ook nog kunnen spreken van de invloed van de Blumhardts op Müller van Elmau en Heinrich Lhotzky. Ik doe dat echter niet, omdat zijnaar mijn overtuiging geen legetieme vertegenwoordigers van de Blum hardts zijn, evenmin als de Möttlingers van later tijd dat waren. Wilma,