c) | In den Dienst des Woords, ook en vooral op de Catechisaties, acht te geven dat geen leeringen, strijdig met Gods Woord en onze Belijdenis, worden verkondigd of onderwezen. |
d) | In het belang onzer Gereformeerde Kerken naar vermogen mede te werken, dat al onze Gereformeerde Studenten vereenigd worden in ééne Gereformeerde Studentenvereeniging, tot welker oprichting reeds pogingen worden aangewend.’ |
Intussen kwam de kwestie ook op verschillende kerkelijke vergaderingen aan de orde. De curatoren van de Theologische School te Kampen hadden reeds in 1918 uitgesproken, dat zij er prijs op stelden, dat het lidmaatschap der N.C.S.V. door de professoren aan de studenten zou worden ontraden.
Er kwamen voorstellen voor de Generale Synode der Gereformeerde Kerken, die in 1920 te Leeuwarden gehouden zou worden. En dus werd de discussie over de gereformeerde studenten en de N.C.S.V. tot op de Generale Synode toe voortgezet.
De felste discussiant was de oude Professor Lucas Lindeboom, een vroom en voortreffelijk man, die ontzaggelijk veel voor evangelisatie gedaan heeft. Prof. Lindeboom zei, dat een vereniging, die toelaat, dat Christus' persoon en werk wordt gesmaad, en met moderne studenten in goede relatie staat, niet gewaardeerd mag worden. Het lidmaatschap van zo'n vereniging moet worden verboden.
Dit extreme standpunt vond bij de Synode geen instemming. Zij was echter wel overtuigd van de grote gevaren, die het lidmaatschap van de N.C.S.V. voor de gereformeerde studenten met zich meebracht.
Het voorstel, dat de Synode aannam, luidde aldus:
‘De Synode besluit: a) op grond van de in het rapport genoemde overwegingen te verklaren, dat, bij alle waardeering van het goede, door de N.C.S.V. bedoeld en gewerkt, voor Gereformeerde studenten aan het lidmaatschap groote bezwaren verbonden zijn; b) er bij allen, die geroepen zijn aan onze Gereformeerde studenten leiding te geven, op aan te dringen, dat zij den studenten deze bezwaren onder het oog brengen. en hun dit lidmaatschap ten zeerste ontraden.’
Dit besluit van de Generale Synode der Gereformeerde Kerken te Leeuwarden in 1920 is nooit herroepen. Het is dus nog altijd van kracht.